Gazoductul BRUA. Comisarul european pentru Energie: Este fundamental pentru Comisia Europeană
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Gazoductul BRUA
Gazoductul BRUA
Conducta BRUA este fundamentală pentru Comisia Europeană şi important este ca gazele să ajungă în Austria, indiferent de ruta care va fi decisă, a declarat marţi, la Bucureşti, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete. 

"BRUA este un proiect fundamental pentru Comisia Europeană, pentru că va permite gazelor naturale să ajungă din Bulgaria şi România în Ungaria şi Austria. Momentan nu discutăm despre modul cum ajunge gazul în Ungaria, ci discutăm cum ar putea ajunge gazul în Austria şi există păreri împărţite în Guvernul ungar cu privire la care este ruta cea mai bună, una dintre ele sau cealaltă, cea prin Slovacia", a spus Canete, făcând un gest pentru a arăta că nu contează care dintre ele va fi ruta finală. 


"Pentru Comisie, important este ca acest proiect să se realizeze", a subliniat comisarul



El a precizat că porţiunea de conductă de pe teritoriul României se află deja în stadiul de construcţie. "Deocamdată faza 1 proiectului este deja în acţiune şi sperăm că va fi finalizată, cu cât mai repede cu atât mai bine. Vom continua să susţinem acest proiect şi suntem în permanentă legătură cu guvernele, cu operatorii de transport, cu toată lumea, pentru a putea găsi o soluţie rapidă. Siguranţa aprovizionării cu energie şi diversificarea rutelor şi a furnizorilor este o prioritate a Comisiei Europene, iar pentru ca Europa Centrală şi de Sud-Est să aibă siguranţa trebuie să avem mulţi astfel de interconectori", a susţinut oficialul european. 

Gazul reprezintă resursa-punte dintre combustibilii fosili şi energia regenerabilă


Comisarul a precizat că gazul reprezintă resursa-punte dintre combustibilii fosili, la care Europa vrea să renunţe, şi energia regenerabilă, care va fi viitorul. "Credem că este un proiect fundamental, pe care îl vom continua să-l susţinem şi înţeleg că toate ţările sunt interesate. Poate că există păreri împărţite în legătură cu ruta finală, dar sunt sigur că se va ajunge la o concluzie. Am discutat foarte mult despre acest proiect în ultimele două zile, în diferite contexte, dar toată lumea este pe deplin angajată pentru realizarea şi finalizarea acestui proiect", a continuat el. 


Interconectorul de gaze BRUA va asigura furnizarea gazelor pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Faza I prevede construcţia pe teritoriul României, pe ruta Podişor-Recaş, şi are termen de finalizare decembrie 2019. Proiectul are o valoare de 478 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro sunt bani europeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel