Data publicării:

Garry Kasparov, opozantul ferm al lui Putin, adăugat pe lista de ”teroriști și extremiști” a Rusiei

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Fostul campion mondial de șah, Garry Kasparov, un opozant ferm al lui Vladimir Putin, a fost adăugat pe lista de ”teroriști și extremiști” a Rusiei.

Garry Kasparov, fost campion mondial de șah și activist anti-război, a fost adăugat miercuri pe o listă de ”teroriști și extremiști” întocmită de serviciul de monitorizare financiară al Rusiei, scrie Novaya Gazeta Europe.

Garry Kasparov, care a părăsit Rusia în 2013 de teamă să nu fie urmărit penal pentru rolul său în protestele din 2011-2012 care cereau alegeri corecte, a fost mult timp un critic deschis al Kremlinului și al invaziei rusești în Ucraina. El a fost catalogat drept ”agent străin” în luna mai pentru activitatea sa politică. Numele lui Kasparov de pe listă este marcat cu un asterisc, ceea ce înseamnă că împotriva sa a fost deschis un dosar penal pentru acuzații de terorism, scrie Meduza, citat de sursa menționată.

Alături de alte câteva figuri politice rusești proeminente din exil, Kasparov a înființat în februarie 2022 Comitetul anti-război din Rusia, care a fost considerat ”organizație indezirabilă” de către guvernul rus la sfârșitul anului trecut.

Forumul ”Rusia Liberă”, o conferință bianuală a opoziției ruse, cofondată de Kasparov, a fost, de asemenea, adăugată anul trecut pe lista ”organizațiilor indezirabile”. 

Kasparov, care s-a născut la Baku, Azerbaidjan, în ceea ce era pe atunci Uniunea Sovietică, a devenit cel mai tânăr campion mondial de șah la vârsta de 22 de ani, în 1985.

El a fost clasat pe primul loc în topul jucătorilor de șah din lume pentru o perioadă record de 255 de luni, din 1984 până la retragerea sa în 2005.

Reacția lui Kasparov

Garry Kasparov a reacționat după ce a fost pus pe această listă și a publicat pe platforma X (fosta rețea Twitter) mai multe mesaje la adresa Rusiei.

”O onoare care spune mai multe despre regimul fascist al lui Putin decât despre mine. Așa cum spunea Goldwater, extremismul în apărarea libertății nu este un viciu, iar moderația în căutarea dreptății nu este o virtute! Dar orice opoziție, sau simplă decență, trebuie să fie numită extremistă de către dictatură”, a scris Kasparov pe X.

În plus, ”ca un quid pro quo, așa cum se spune, astăzi ar fi o zi bună pentru a adăuga Rusia, Putin și toți acoliții săi pe lista statelor care sponsorizează terorismul”, mai spune Kasparov pe aceeași rețea socială.

Citește și: Văduva lui Navalnîi cheamă rușii la protest în ziua alegerilor din Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel