Garry Kasparov, apel către Occident: "Excludeţi Rusia de pe pieţele financiare globale"
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 26 feb 2022, 16:53
WhatsApp
Garry Kasparov: Excludeţi Rusia de pe pieţele financiare globale Foto: Facebook
Garry Kasparov: Excludeţi Rusia de pe pieţele financiare globale Foto: Facebook
Garry Kasparov, fostul campion mondial la şah, disident sovietic şi oponent al lui Vladimir Putin, face apel la Occident să "excludă Rusia de pe pieţele financiare", într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian Il Corriere della Sera, citat de AFP.

"Excludeţi Rusia de pe pieţele financiare globale. Asiguraţi-vă că sistemul financiar rus nu mai poate funcţiona şi nu mai poate produce resurse pentru maşina de război a lui Putin", a făcut un apel Kasparov (58 ani) la decidenţii politici şi financiari.

Putin încă se bazează pe rezerve de numerar de peste 600 de miliarde de dolari. Trebuie acţionat financiar împotriva sa, împotriva anturajului său. A te opune lui Putin te poate costa viaţa, dar doar acţionând pe partea economico-financiară poate fi oprit. Ştiu că asta ar însemna costuri pentru ţările care ar face-o, dar gândiţi-vă că ucrainenii plătesc cu viaţa. Lumea liberă trebuie să facă ceva", a adăugat Kasparov, care locuieşte la New York, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a declarat că premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a exprimat sâmbătă, într-o discuţie la telefon cu el, susţinerea pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, informează Reuters.

"Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre", a scris Zelenski pe Twitter.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?