Data publicării:
Garda Forestieră a respins un proiect de înfiinţare a 90 hectare de pădure în Buzău după ce a fost modificată legislația
Garda Forestieră Focşani a transmis AGERPRES că Primăria Municipiului Buzău ar putea să piardă finanțarea prin PNRR pentru un proiect ce prevede amenajarea unei păduri de 90 de hectare pe malul râului Buzău. Motivul este schimbarea recentă a legislației care limitează finanțarea la suprafeţe arabile şi de culturi permanente, iar locul ales de Primărie pentru împădurire nu este unul productiv.
Proiectul a fost respins de Garda Forestieră în baza Legii nr. 236/2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în PNRR care restrânge suprafeţele eligibile pentru înfiinţarea pădurilor la terenuri arabile şi culturi permanente.
'Recent, în urmă cu o lună, a fost modificată şi aprobată ordonanţa 35 prin care a fost aprobat PNRR cu componenta de împăduriri şi reîmpăduriri, şi a fost adus un amendament prin care au fost scoase din categoria terenurilor eligibile pajiştile permanente şi alte terenuri. Au rămas numai terenurile din categoria arabil şi culturi permanente. Terenurile eligibile au fost restrânse. Am solicitat primăriei să îmi transmită documentele de proprietate din care să reiasă categoria de folosinţă, mi-au transmis cărţile funciare, toate sunt trecute la neproductive. Categoria de terenuri neproductive nu este eligibilă la momentul actual', a declarat pentru AGERPRES, reprezentantul Gărzii Forestiere Focşani, Marius Mocanu.
Pe de altă parte, conducerea administraţiei locale a anunţat că acest proiect este foarte important pentru municipiul Buzău şi că a fost sesizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a se găsi o soluţie.
'Am sesizat domnului ministru faptul că ne-a fost respinsă la finanţarea prin PNRR împădurirea a peste 90 de hectare pe malul râului Buzău, pentru că împădurirea s-ar face pe teren neproductiv. Din păcate, legea modificată în acest an susţine că nu poţi face împăduriri decât pe teren arabil', a transmis primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Potrivit proiectului iniţiat de Primăria Municipiului Buzău, zona aleasă pentru înfiinţarea corpului de pădure ar avea multiple funcţiuni.
'Consolidarea malului drept al râului, evitându-se riscul eroziunii naturale, transformarea unei zone aflată în degradare grav afectată de fenomene meteorologice cu floră spontană de slabă calitate într-o zonă curată, plină de vegetaţie care să cuprindă speciile din compoziţia tipului natural fundamental de pădure. Îmbunătăţirea performanţei de mediu generale, în special în ceea ce priveşte biodiversitatea, îmbunătăţirea calităţii solului şi a apei, conservarea peisajului, creşterea capacităţii de stocare a carbonului în zonă, existând artere rutiere intens circulate - DN 10, DN 2 (E85) în partea de Nord a municipiului, iar în viitor sunt programate obiectivele rutiere importante intens circulate cum ar fi centura municipiului Buzău, orbitalul municipiului Buzău, Autostrada A7', se argumentează în proiectul administraţiei locale.
Totodată, pădurea ar avea rol pe protecţie pe timpul iernii, împiedicând acumularea zăpezii pe străzile din municipiu.
'Facem o pădure adevărată. Atenţie, ideal pentru zona aceasta, pentru că nu se pretează la altceva, să realizăm o perdea forestieră groasă, respectiv o pădure. Asupra Buzăului, vântul preponderent este crivăţul care aduce foarte mult praf şi arşiţă în timpul verii, iar iarna atunci când ninge zăpada de pe câmp este adusă în oraş. Rămân câmpurile negre şi toată zăpada este adusă în municipiu şi de aici trebuie să o scoatem cu maşinile şi să o ducem în afara oraşului. Această pădure ar avea foarte multe roluri. Trebuie modificată legea', a mai declarat, pentru AGERPRES, primarul Constantin Toma, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News