Galați: Se lucrează susținut la calea ferată cu ecartament larg
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Se lucrează la operaționalizarea liniei ferate cu ecartament larg la Galați, pentru transportul cerealelor din Ucraina, anunță Costel Fotea, președintele Consiliului Județean.

"În pragul unei posibile crize alimentare, Galațiul poate juca un rol crucial în deblocarea situației mărfurilor din Ucraina, în special în ceea ce privește transportul cerealelor pe Dunăre.

Astfel, darea în folosință a liniei ferate cu ecartament larg, care ar permite trenurilor cu cereale din Ucraina să ajungă până în port, astfel încât mărfurile să fie încărcate în vapoare, este vitală în actualul context internațional.

Nefolosită de mai bine de trei decenii, linia ferată necesită schimbarea traverselor și a pieselor aferente pe o lungime de aproape 4 kilometri.

Zilele următoare, cei de la CFR vor aduce noi echipe de muncitori, de la Adjud și Buzău, pentru a finaliza cât mai repede posibil operațiunea de înlocuire a mii de traverse", anunță Costel Fotea pe Facebook.

Reabilitarea tronsonului feroviar cu ecartament larg, folosit în spaţiul ex-sovietic, va permite trenurilor de marfă care vin din Ucraina, prin Republica Moldova, să ajungă direct la docuri, fără a mai fi nevoie de schimbarea roţilor la graniţă.

Lucrările necesare redeschiderii acestei linii cuprind:

- înlocuirea traverselor necorespunzătoare, inclusiv pe aparatele de cale;

- înlocuirea materialului mărunt de prindere; completarea prismei cu piatra spartă;

- îndepărtarea vegetației pentru asigurarea vizibilității și a gabaritului.

Lucrările au termen de execuție de 60 de zile și o valoare estimată de aproximativ 1,29 milioane lei (circa 260.000 de euro).

Avantajul Portului Galați e că aici pot fi încărcate atât navele fluviale, cât și navele maritime, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel