Gafă mare în SPO, principalul partid de opoziţie din Austria. Un fişier Excel citit greşit a dus la numirea liderului greşit al partidului
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 06 iun 2023, 09:16
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
După ani de certuri interne, alegerile din interiorul Partidului Social-Democrat din Austria, principalul partid de opoziţie, nu a făcut decât să adâncească prăpastia dintre tabere. Un fişier Excel citit greşit a dus la numirea liderului greşit în fruntea partidului. 

Luni, SPO a anunţat că Hans Peter Doskozil, cel care fusese numit în fruntea partidului cu doar 2 zile în urmă, nu a câştigat, de fapt, alegerile interne. Totul a fost cauzat de o interpretare greşită a unui fişier Excel. Câştigătorul alegerilor interne a fost, de fapt, Andreas Babler. 

Victoria lui Babler reprezintă, însă, un pas înapoi pentru partid, deoarece acesta a candidat pe o platformă de stânga tradiţională. Analiştii politici spun că preluarea conducerii SPO de către Babler cresc şansele unei coaliţii între conservatori şi politicienii de extremă dreapta din Austria, iar SPO ar urma să fie lăsat pe dinafară. 

Doskozil, fost ministru al Apărării, era văzut drept o figură solidă, care a abordat direct problema imigranţilor, într-un efort de a crea o variantă de stânga a politicii populiste care s-a dovedit extrem de succes pentru partidele conservatoare din Austria în ultimii ani. 

Mulţi credeau că preluarea de către Doskozil a SPO, care până luni părea inevitabilă, ar fi pavat drumul spre o coaliţie cu OVP, care se zbate în sondaje încă de la demisia cancelarului Sebastian Kurz în 2020, sau chiar cu populiştii de dreapta din FPO. 

De altfel, Doskozil, guvernatorul provinciei Burgenland, a fost chiar cel care a declanşat alegerile interne din partid, într-o încercare de a readuce SPO în vârf la alegeri. El şi aliaţii săi au dat vina pe liderul interimar al partidului, Pamela Rendi-Wagner, pentru slăbirea partidului din ultima perioadă. 

Într-o conferinţă de presă organizată luni, Babler a promis o renumărare a voturilor, pentru a asigura membrii de partid de veridicitatea victoriei sale. Politicianul în vârstă de 50 de ani a promis că va munci pentru "o revenire completă a social-democraţiei", conform Financial Times

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?