Data actualizării:
Data publicării:

Gafa lui Victor Ponta în campanie, la Suceava

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Premierul Victor Ponta a făcut o gafă de proporții zilele trecute când se afla în campania electorală de la Suceava, scrie expresmagazin.ro . 

Aflat la Suceava, pe 16 mai,  Victor Ponta a susținut necesitatea reducerii decalajului de dezvoltare dintre Moldova și celelalte regiuni ale țării. În timpul discursului a fluturat chiar și un steag, prezentat în campanie drept "drapelul lui Ștefan cel Mare".

Strategia de comunicare a social-democraților a preluat câteva elemente simbolice din istoria separată a fiecarei regiuni românești, marșând pe mobilizarea prin "patriotism local". Totuși, demersul ar putea avea un puternic efect advers, in condițiile în care – printr-o insuficientă documentare a consultanților PSD, probabil – "drapelul lui Ștefan" a devenit, de fapt, "drapelul lui Voronin", scrie sursa menționată.

Ce reprezintă simbolurile de pe steag

Capul de bour este cel mai important simbol al Moldovei medievale, preluat ulterior în reprezentările grafice contemporane, de pe ambele maluri ale Prutului. Însă, o serie de alte simboluri întregesc "steagul cel mare" al Principatului Moldovei, mult mai răspândit cunoscut drept "steagul lui Ștefan cel Mare". Istoricul George Jitaru descrie Steagul Moldovei din perioada domniei lui Ștefan cel Mare și dezvăluie semnificația fiecarui simbol prezent: un cap de bour privit frontal (simbolizând puterea), soarele stilizat plasat între coarnele bourului (simbolizând luminăția bunei domnii), un trandafir heraldic în stânga (simbolizând credința) și luna în faza de crai-nou în dreapta (simbolizând renașterea).

Citește și: Pocora, despre asemănarea dintre Ponta și Ceaușescu

După 1991, comuniștii de la Chișinău au promovat intens simbolurile exclusiv locale, printre care și o variantă "actualizată" a steagului lui Ștefan cel Mare. În varianta popularizată de  fosta conducere de la Chișinău, drapelul păstrează culoarea roșie și capul de bour, însă înlocuiește soarele dintre coarne cu o stea în conci colțuri, reminiscența a apartenenței la URSS.

De altfel, deși stema oficială a Republicii Moldova respectă adevărul heraldic și păstrează simbolurile autentice (cap de bour, trandafir, soare, luna), grupările "moldoveniste" care resping apartenența și asocierea cu România folosesc același drapel "modernizat", mai precizează Expres magazin.

Citește și: "Jos labele de pe mănăstirile Bucovinei", mesajul unui liberal către Ponta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel