Gabriela Firea, solicitare către autoritățile din Danemarca, pentru bebelușul familiei Rotundu
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Gabriela Firea se implică în cazul „Danemarca” (Facebook Gabriela Firea)
Gabriela Firea se implică în cazul „Danemarca” (Facebook Gabriela Firea)
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, cere ca bebelușul familiei Rotundu să fie adus în țară, atunci când starea de sănătate va permite acest lucru.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat faptul că a trimis o scrisoare către autoritățile daneze, potrivit căreia le-a solicitat  găsirea unei soluții „de comun acord” pentru aducerea în România a bebelușului familiei Rotundu, atunci când starea de sănătate o permite. 

Părinții unui bebeluș de numai o lună, români, au fost arestați în Danemarca pentru patru săpătămâni. Medicii de acolo au cerut ajutorul poliției după ce copilul a fost adus la spital, iar starea lui le-a trezit suspiciuni. 

„În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins și în Convenția ONU privind drepturile copilului, iar legislația națională este adaptată în acest sens.

Se caută o soluție urgentă pentru interesul bebelușului

Ținând cont că atât minorul, Mathias Rotundu, cât și părinții săi sunt cetățeni români, este o obligație să adoptăm măsurile de urgență necesare pentru identificarea unei soluții urgente și imediate care să asigure respectarea interesului superior al copilului”, a scris Gabriela Firea pe contul său de socializare.

Mai mult decât atât, Gabriela Firea susține că ministerul pe care îl conduce „are obligația de a garanta că fiecărui copil român îi sunt respectate drepturile, în integralitatea lor”, motiv pentru care a demarat deja, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, procedurile de evaluare a bunicilor materni, aflați în județul Vaslui. Totodată, mai spune ministrul Familiei, aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a îngriji copilul.

Astfel, mai spune Gabriela Firea, în scurt timp toate documentele, precum și rezultatele acestor verificări vor fi puse la dispoziția autorităților daneze. De asemenea, mai precizează ministrul, toate aceste documente vor fi „drept bază legală” la solicitarea transmisă ministrului danez.

Sprijin pentru a oferi o șansă copilului 

„Nu încercăm să interferăm în evaluările pe care autoritățile daneze le fac în acest moment, dar ne arătăm sprijinul pentru a putea oferi acestui copil șansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparține, chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită și nu cea naturală.

Am trimis autorităților daneze că vom transmite toate documentele și acordurile necesare în vederea asigurării faptului că viața acestui copil va fi protejată corespunzător în România, iar situația acestuia va fi supravegheată de către serviciile noastre sociale pe termen lung”, a mai scris fostul edil al Capitalei.

În plus, susține Gabriela Firea, aceasta este „o dovadă a angajamentului nostru de a colabora și de a stabili o bază de lucru transparentă pentru atingerea scopului nostru comun, reprezentat de reunirea acestui copil cu familia sa din România”, a concluzionat ministrul Familiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel