Gabriela Firea: Ca senator de Bucureşti voi continua extinderea ”Programului de fertilizare in vitro” de la Capitală, în întreaga țară
„Dragostea nu moare niciodată! Ea ne dă speranţa în ziua de mâine. Chiar şi în vreme de război sanitar!”, spunea Gabriela Firea în vara acestui an când anunţa naşterea celui de-al 400-lea copil, prin programul “FIV- O şansă pentru cuplurile infertile”. De atunci, numărul bebeluşilor a depăşit cu mult cifra de 500.
Când aţi demarat proiect “FIV- O şansă pentru cuplurile infertile”, un proiect unic în România?
Gabriela Firea: Este un program iniţiat de mine, în 2018. “O șansă pentru cuplurile infertile” este un proiect care a înregistrat un succes neaşteptat. Programul FIV 1 – “O șansă pentru cuplurile infertile” l-am demarat în în urmă cu doi ani, cu sprijinul Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) şi a avut 1000 de locuri disponibile. Pentru că proiectul a fost bine primite de cuplurile dornice de a avea un copil, am decis să continui proiectul şi să dăm astfel posibilitatea cât mai multor familii să aibă copii. Aşa a apărut FIV 2, cu o durată de 2 ani şi 2.000 de locuri disponibile, dublu față de programul FIV 1.
Obiectivul proiectului l-a reprezentat încă de la început creșterea natalității în rândul populației pe raza Municipiului București, prin acordarea unui sprijin financiar pentru 3.000 de cupluri pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Vorbim aici de ambele proiecte – FIV 1 şi FIV 2.
V-aţi gândit să extindeţi acest program şi la nivel naţional?
Gabriela Firea: Răspunsul meu este DA. Pot să anunţ acum, că în calitate de viitor senator de Bucureşti voi propune extinderea „Programului de fertilizare in vitro” de la Capitală, în întreaga țară. Voi iniţia împreună cu colegii mei din PSD un proiect de lege prin care cuplurile infertile din întreaga țară să poată obține gratuit o procedură de fertilizare in vitro, care să le ofere șansa de a avea un copil. Vom face o analiză completă la nivelul fiecărui judeţ şi vom anunţa cât de curând şi sursele de finanţare ale proiectului.
Practic, ce înseamnă acest ajutor financiar şi ce trebuie să ştie cuplurile care doresc să se înscrie în acest program?
Gabriela Firea: Pentru a face parte din program, cuplurile trebuie să aibă un diagnostic de afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, primit de la un medic specialist în obstetric - ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi în reproducere umana asistată medical. În cazul proiectului iniţiat de mine la Primăria Capitalei, sprijinul financiar era acordat sub forma a doua vouchere FIV: un voucher în valoare de 4.600 de lei pentru tratamentul medicamentos şi un voucher în valoare de 9.200 de lei pentru proceduri medicale.
Voucherele FIV pot fi folosite în farmacii şi unităţi sanitare publice şi private acreditate de Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare în vitro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News