Data publicării:
Gabriel Diaconu: Omicron, de 10 ori mai contagios decât Delta. Șansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt spre 100%
„Indiferent dacă ești vaccinat sau nu, evită aglomerația, poartă mască”, transmite Gabriel Diaconu.
„1. Vaccinează-te. Toate datele pe care le avem până acum privind vaccinurile arată protecție în fața formelor complicate, ori fatale, de boală. Vaccinează-te cât de curând. Ieri, dacă se poate.
2. Indiferent dacă ești vaccinat sau nu, evită aglomerația: mall-uri, transport public, și pentru că vin sărbătorile de iarnă, petrecerile. Omicron e de 10 ori mai contagios decât Delta. Drept urmare șansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt spre 100%.
3. Poartă mască medicală, ffp2 sau ffp3, de fiecare dată când ieși din casă. Cel mai decent studiu, făcut de cei de la Institutul Max Planck, arată că rata de transmitere între două persoane care poartă mască e de 1 la 1000 de cazuri. Dacă doar unul poartă mască, e de 1%. Dacă niciunul nu poartă mască, vezi mai sus.
3. Igiena mâinilor. Acasă cu apă și săpun, în afara casei cu un dezinfectat de mâini.
4. Dacă ai orice simptom, de răceală obișnuită, testează-te. E urgent. Testele rapide funcționează și pe Omicron. Dacă primul test e negativ, repetă testul la 48 de ore. Chiar dacă ai două teste negative succesive, dacă ai febră mare sau tuse seacă, serioasă, fă-ți în a 4-a zi un RT-PCR.
5. Indiferent de testare, izolează-te la domiciliu pentru minim 7-10 zile. Ia legătura cu medicul de familie. Discută cu el de folosirea unui antiviral de sinteză, în caz că ești testat pozitiv.
6. Monitorizează la 12 ore temperatura și saturația în oxigen. Temperaturi peste 38.5 grade care nu cedează la antitermic sunt îngrijorătoare. Scăderea saturației în oxigen la 90% este critică. Folosește un termometru/ pulsoximetru de calitate (standard medical)
7. Evită tratamentele pentru care nu există dovezi.
8. Folosirea aspirinei e inutilă. Medicul se familie îți va recomanda analize și, ori radiografie la plămâni, ori CT de torace. (...)
9. NU evita spitalul, dacă lucrurile nu merg bine. La spital poți fi evaluat amănunțit. Poți primi tratamente care nu sunt disponibile ambulator. Acasă mortalitatea e peste 70% în cazurile complicate. La spital, până și cazurile extrem de grave au mortalitate în jur de 40%. Drept urmare îți dublezi șansele la viață dacă mergi, sau îți scrii soarta dacă nu mergi.
10. Nu-ți pierde, nicidecum, speranța ori luciditatea. Dacă ești speriat poți discuta cu medicul de familie sau cu un psiholog. Dacă nu dormi, sau ai atacuri de panică, discută cu un psihiatru.
Acesta este Decalogul măsurilor de Prevenție împotriva COVID-19.
Respectă asta, și ajută-i și pe cei din jur să respecte, și lucrurile vor fi bine”, a scris Gabriel Diaconu pe contul său de Facebook.
„Noi, medicii, vom lupta până la ultima suflare pentru viață. Măcar dacă jumătate ar face măcar pe jumătate la fel, și vom izbândi”, a conchis acesta.
Omicron în România
Amintim că Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul „Cantacuzino”, care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.
Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.
Reprezentanții Ministerului precizează că se așteaptă rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.
„Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2”, a mai precizat MS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News