Gabor Mate: neglijenţa emoţională a părinţilor provoacă traume copiilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Din ce în ce mai mulţi oameni suferă traume în copilărie, iar acest lucru se transmite şi generaţiilor următoare.

„Iubirea pe care o simte părintele nu este iubirea pe care o primeşte copilul”, a declarat Gabor Mate în cadrul emisiunii Eu pot!, moderată de Anca Mazilu.

Tot mai mulţi oameni recunosc că au suferit traume în copilărie, lucru care a dus la lipsa de încredere în sine şi la relaţii nereuşite. Totuşi, nu se discută suficient despre această problemă.

Mate îşi continuă discursul spunând că „pentru ca un copil să se simtă în siguranţă, să simtă că aparţine familiei, trebuie să fie văzut aşa cum este. Trebuie să fie înţeles şi ascultat, să i se înţeleagă nevoile şi să fie apreciat.”

El explică că părinţii nu pot oferi mai mult decât ceea ce au primi ei înşişi. Cineva poate iubi foarte mult pe altcineva, dar acea iubire nu ajunge la persoana iubită. Acest lucru se întâmplă pentru că nu există curiozitate, înţelegere şi acceptare.

Traumele se transmit

Lucrurile sunt foarte clare. Dacă părinţii au fost trataţi bine în copilărie şi ei, la rândul lor, îşi vor trata copiii bine. Dacă aceştia au fost trataţi rău, copiii vor fi trataţi rău. Mulţi dintre părinţi au propriile lor traume de care nu sunt conştienţi şi pe care le transmit copiilor lor.

Pe lângă traume, părinţii sunt şi foarte stresaţi din cauza sistemului economic, politic şi social. În societatea modernă s-a pierdut legătura cu grupul, iar astăzi este greu să fii părinte.

Este foarte important ca un părinte care este departe de copil foarte mult timp, atunci când ajunge acasă, să creeze o legătură puternică cu el, să petreacă timp de calitate, să îi acorde atenţie, să-l asculte.

Oamenii trebuie să înţeleagă că tocmai lucrurile considerate fireşti sunt anormale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel