Furtunile magnetice din aprilie 2022: un calendar de date periculoase
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
Furtunile magnetice sunt zile de activitate solară crescută care pot afecta negativ sănătatea.

Lucrătorii din laboratoarele solare monitorizează zilnic activitatea Soarelui și starea stelei noastre. În unele zile, Soarele poate fi mai activ și poate arunca o cantitate semnificativă de energie. Astfel de date se numesc furtuni magnetice și pot fi periculoase pentru persoanele dependente de vreme.

Ce este o furtună magnetică?

Furtunile magnetice  sunt perturbări în câmpul magnetic al Pământului cauzate de erupțiile solare. Astfel de fluctuații pot afecta negativ funcționarea sistemelor de comunicații, precum și sănătatea umană. Chiar și o ușoară creștere a activității poate afecta sănătatea.

Particulele încărcate emise de Soare și care formează așa-numitul vânt solar, ajungând pe Pământ, încep să interacționeze cu câmpul său magnetic. Odată cu creșterea activității solare și creșterea numărului de particule zburătoare, câmpul magnetic crește. Astfel de tulburări în mediul geomagnetic, caracterizate prin rezistență și durată sporite, se numesc furtuni magnetice.

Calendarul pentru luna Aprilie

Sunt așteptate mici fluctuații pe 7 și 17 aprilie, în date de 18 aprilie este prevăzută o furtună magnetică ușoară, iar în data de 20 aprilie va avea loc creșterea activității solare.

Furtuna magnetică - impact asupra sănătății

Persoanele dependente de vreme și persoanele în vârstă, femeile însărcinate și posesorii de boli cronice sunt cele mai afectate de furtuni. În zilele unei furtuni magnetice, pot apărea următoarele simptome: durere de cap, ameţeală, greaţă, dureri de inimă și hipertensiune arterială, slăbiciune, insomnie, dureri de spate și articulații, exacerbarea bolilor cronice.

Particulele încărcate emise de Soare și care formează așa-numitul vânt solar, ajungând pe Pământ, încep să interacționeze cu câmpul său magnetic. Odată cu creșterea activității solare și creșterea numărului de particule zburătoare, câmpul magnetic crește.

Vinovații furtunilor sunt petele care apar pe Soare prin care particulele de plasmă accelerate zboară din regiunile profunde ale Soarelui. După ce au observat un loc pe suprafața solară, observatorii pot calcula cu exactitate perioada în care particulele grele care încalcă calmul câmpului geomagnetic ajung pe Pământ.

Care sunt persoanele afectate?

Cei al căror câmp magnetic este slab și ușor de schimbat devin principalele victime ale furtunii. Persoanele sensibile la furtunile magnetice sunt împărțite în două grupuri: cele a căror sănătate se deteriorează imediat la momentul apariției fulgerului pe Soare și cele care sunt afectate ulterior de particule încărcate care ajung pe Pământ. În perioadele de tulburări geomagnetice, numărul de convulsii și decese în rândul persoanelor care suferă de tulburări cardiovasculare și mentale crește.

La risc sunt și hiper - și hipotensiunea, vârstnicii. Furtunile afectează în mod negativ și persoanele sănătoase, care pot avea o scădere a vitezei de reacție și vizibilitatea pâlpâirilor ușoare, care se manifestă printr-o creștere a numărului de accidente de avion și mașini. În timpul unei furtuni magnetice în sânge, formează cheaguri care încetinesc fluxul de sânge și duc la tulburări ale ritmului cardiac.

Coagularea sângelui provoacă dureri de cap și amețeli. Adesea, o persoană începe să manifeste agresivitate și iritabilitate. Pentru a minimiza impactul negativ asupra organismului, nu se recomandă implicarea în stresul mental și fizic în timpul unei furtuni magnetice, potrivit rum.sciencedevices.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel