Data publicării:

Furt miliard Republica Moldova. Banca Moldovei publică traseul banilor

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Republica Moldova
Republica Moldova

 Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat joi o sinteză detaliată a investigaţiei fraudei bancare, în care sunt descrise, în opt capitole, metodologia investigaţiei internaţionale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acţionariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor şi destinaţia fondurilor frauduloase, se arată într-un comunicat al BNM.

Sinteza conţine 57 de pagini şi dezvăluie şi cum au fost furaţi banii, precum şi ţările prin care aceştia au circulat sau în care au ajuns.

Sinteza a fost primită împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll şi Steptoe & Johnson, care informează periodic Banca Naţională a Republicii Moldova cu privire la evoluţia anchetei şi furnizează FMI date actualizate referitoare la investigaţia în curs. Raportul explică schema prin care au avut loc tranzacţii bancare fictive de aproximativ un miliard de dolari.

În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate grupului Shor de către cele trei bănci care au ajuns în insolvenţă şi au fost ulterior lichidate ( Banca de Economii SA -BEM, Banca Socială şi Unibank). 

Analizarea unei părţi a fluxurilor de fonduri a dezvăluit că o serie de persoane individuale apăreau fie ca făcând parte din administraţia activităţii frauduloase, fie obţinând beneficii din ieşirea fondurilor. Aceste beneficii au fost identificate parţial prin fluxurile de fonduri către companii cu afilieri cunoscute sau către persoane individuale. Încasările intrate în conturile personale sau în cele ale companiilor legate de aceste persoane au totalizat aproximativ 50 de milioane de dolari, se arată în raport. 

Milioane de dolari în țări din toată lumea

Fonduri între 1-10 milioane de dolari au intrat în conturi din următoarele jurisdicţii: Olanda, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Liechtenstein, India, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Luxemburg, Cehia, Ucraina, Vietnam, Brazilia, Irlanda, Monaco, Andorra, Coreea de Sud şi Taiwan. În alte jurisdicţii au intrat fonduri de sub un milion de dolari.

Sunt analizate în prezent o serie de conturi din Letonia, Estonia şi Republica Moldova, conform investigaţiei companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson.

Până în prezent, în urma investigaţiei a fost identificată suma de 1,1 miliarde de dolari transferată în conturi bancare dintr-un număr de jurisdicţii. 

În urma verificării împrumuturilor emise către companiile grupului Shor de către cele trei bănci, s-a descoperit că a mare parte din fonduri a fost transferată în conturi bancare din Letonia şi o parte par să fie utilizate pentru a achita credite existente, fiind trecute prin conturile letoniene şi transferate înapoi în Republica Moldova.

Reprezentanţii Kroll şi Steptoe & Johnson urmează să vină la Chişinău la începutul anului viitor pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigaţie. În cadrul misiunii, consorţiul internaţional va transmite organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumaţi.

Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă, pentru a susţine efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internaţional, dar şi pentru a întări baza probatorie în procedurile iniţiate pe plan intern, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel