Data publicării:

Fundația Vodafone, aport important în diminuarea violenței domestice în România. Teodora Munteanu: Ce este Bright Sky și cum te poate ajuta / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @oulaphone
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @oulaphone
Teodora Munteanu, manager de programe Fundația Vodafone, a fost invitată la DC News, DC Medical și DC News TV unde a vorbit despre aplicația Bright Sky, cea care ajută victimele violenței domestice. 

Teodora Munteanu a explicat ce este Bright Sky RO, cui se adresează aceasta și care sunt informațiile legislative pe care persoanele interesate le pot accesa rapid. 

„Subiectul pe care îl abordăm astăzi este o aplicație foarte bine cunoscută, 90.000 de descărcări în România, aplicație pe numele său Bright Sky. Este vorba despre o aplicație care vine în ajutorul persoanelor care sunt victimele violenței domestice.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Bright Sky RO este o inițiativă care vine din Marea Britanie și pe care noi am adoptat-o și am lansat-o în parteneriat cu Poliția Română și cu Asociația Necuvinte și Code for România în 2020, fix în plină pandemie, atunci când era mai mare nevoie de ea. Noi o pregăteam din 2019, dar nu știam ce urmează să se întâmple.”, a spus Teodora Munteanu. 

 

3. -imagine fara descriere- (teodora-munteanu-bogdan-chirieac_20308400.jpg)

 

Cum ajută Bright Sky victimele violenței domestice

„Am avut nenumărate cazuri de violență domestică în pandemie, poate și fiindcă oamenii au fost nevoiți să stea mai multe împreună, au fost multe drame, au fost și victime omenești, au fost ani întunecați, din acest punct de vedere. Totuși, violența domestică în România abia acum începe să fie descoperită și tratată, în ciuda faptului că există legislație, justiția nefiind chiar funcțională, sunt probleme mari din multe puncte de vedere. Cu ce ajută această aplicație, Bright Sky, o victimă a violenței domestice?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Bright Sky se adresează, în primul rând, victimelor violenței domestice, dar îndrăznesc să spun că ea este o aplicație pentru publicul larg, pentru că ne dorim să fie un instrument de educare și de schimbare a mentalităților. Educația este foarte importantă și am adunat în această aplicație informații utile victimei, celor care vor să le ajute, specialiștilor care ar trebui să lucreze cu victimele violenței domestice și poate nu au suficiente informații.

Sunt informații legislative, trimiteri către site-uri externe care conțin informații detaliate despre ordinul de protecție emis de poliție, către ordinul de protecție emis de instanțele de judecată, dar primul pas, și cel mai important, este că învață victimele, și pe cei care sunt interesați să afle despre acest fenomen, să recunoască abuzul, care sunt formele de abuz, care sunt modalitățile în care putem să ajutăm o astfel de victimă.”, a spus Teodora Munteanu. 

 

Multe victime nu știu că sunt, de fapt, abuzate

„În România, aceste forme de abuz nu sunt cunoscute. Ele sunt practicate, dar victimele nu știu că, de fapt, sunt abuzate. Lucrul ăsta se întâmplă fiindcă la școală nu se predau aceste lucruri. Sper să pun pe gânduri cititorii și telespectatorii noștri, dar știți bine că, în mediul rural mai ales, în zonele mai puțin dezvoltate, faptul că îi dai o palmă soției nu înseamnă nimic, e o dovadă de dragoste. Poate pe fondul consumului excesiv de alcool se întâmplă asta. Femeia spune: „Ce să fac? E bărbatul meu. Mă bate, nu-mi place, dar nu am încotro.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Este de neacceptat și să știți că nu se întâmplă doar în mediul rural. Acolo, poate este mai pronunțat și mai evident, dar violența domestică există și în mediul urban și în familiile cu o educație bună pentru că, uitându-ne în spate, cauzele violenței domestice sunt multiple.”, a spus Teodora Munteanu la DC News, DC Medical și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel