Data publicării:

Fumatul în spaţii închise ar putea fi interzis

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Comisia de sănătate a Senatului a aprobat propunerea legislativă de interzicere a fumatului în spaţii publice închise, inclusiv baruri şi restaurante, a fost adoptată în unanimitate de Comisia de sănătate din Senat, cu un amendament ce permite deschiderea de localuri destinate exclusiv fumătorilor.

Iniţiativa îşi propune interzicerea "completă" a fumatului în spaţii publice închise, inclusiv în instituţii, restaurante şi baruri. Pe terase, fumatul va putea fi în continuare permis atâta timp cât spaţiul este delimitat de cel mult un perete. Legea prevede că nu se admit niciun fel de excepţii sau derogări de la aceste prevederi, cu toate că a fost adoptat un amendament ce permite deschiderea localurilor destinate exclusiv fumătorilor.

În discuţiile din Comisie, senatorul PDL Tudor Udriştoiu s-a împotrivit cel mai mult iniţiativei, fiind el însuşi fumător, şi a spus că, dacă o astfel de lege discriminatorie va fi adoptată, el nu va mai putea veni la lucrările Senatului, cu toate că va încerca să treacă pe ţigări electronice. "Se pune problema că unii oameni nu pot (să se lase de fumat - n.r.), asta înseamnă că îi excludem. Se pune problema că interzicem accesul în orice loc public la 35-40% din populaţie. Dacă ne referim la fumători pasivi - asta cu mâna a treia, să fim serioşi, (...) e o poveste care nu are nimic medical în ea - de acord, face rău la ceilalţi, dar noi unde trăim, noi nu avem voie să avem un restaurant unde să ne simţim bine?", a spus Udriştoiu.

Acesta a propus un amendament prin care pot fi permise restaurante şi baruri destinate exclusiv fumătorilor, în care să nu aibă acces decât persoane peste vârsta de 18 ani. Amendamentul a fost adoptat în cele din urmă de comisie, după ample dezbateri în cadrul cărora iniţiatorul, Manuela Mitrea, s-a împotrivit unei astfel de prevederi.

Sancţiunile propuse în lege pentru nerespectarea acestor prevederi vor atrage amenzi între 500 şi 5000 de lei, care, potrivit unui amendament al Comisiei, vor deveni venit la bugetul de stat destinat "programelor de sănătate".

Proiectul va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel