Fenomen misterios la Brașov. Frunzele arborilor de pe Tâmpa au început să se coloreze și să cadă în mijlocul verii
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Locuitorii Brașovului au observat cu îngrijorare cum frunzele unor arbori de pe Muntele Tâmpa au început să se coloreze și să cadă la sfârșitul lui iulie, mult prea devreme, având în vedere faptul că suntem în mijlocul verii. Vremea caniculară din ultima vreme, mult mai caldă și mai uscată decât în mod normal, este cauza acestui fenomen.

Vremea deosebit de caldă a afectat speciile mezofite, cu exigențe mijlocii față de umiditatea din sol, precum fagul, carpenul, teiul de deal, paltinul, frasinul și arțarul. Totuși, și speciile cu rezistență mai mare la uscăciune, cum ar fi jugastrul, au avut de suferit, scrie bizbrașov.

„Dintre speciile arbustive au fost afectate cununița, care are pretenții mai ridicate față de umiditatea din sol și din atmosferă, dar și arbuști mai rezistenți la uscăciune, cum ar fi dârmoxul și sângerul. De asemenea, a fost afectată și o specie mai rar întălnită de măceș, Rosa spinosissima, care tolerează de regulă un deficit de umididate. Așa cum era de așteptat, sunt și exemplare din speciile mai sus menționate care sunt mai puțin sau deloc afectate.

Exemplarele mai rezistente au probabil o zestre genetică care a determinat o mai bună adaptare la condițiile de stres hidric și/sau ocupă un microhabitat mai favorabil. De exemplu, se găsesc într-o zonă cu un volum mai mare de sol și cu mai multă umididate.

Faptul că frunzele unor arbori și arbuști au căzut mai repede anul acesta constituie un răspuns adaptativ al exemplarelor respective și nu înseamnă că acestea s-au uscat. Marea lor majoritate vor porni din nou în vegetație în anul următor. De asemenea, să nu uităm că ani secetoși au mai fost la Brașov, cum ar fi spre exemplu 2012, când vegetația de pe Tâmpa a fost afectată într-o măsură mai mare. Să sperăm că frecvența secetelor nu va crește, așa cum prevăd modelele climatice actuale, și să facem tot ceea ce ține de noi pentru a diminua poluarea și, în special, emisiile de gaze cu efect de seră”, a scris Prof. dr. ing. Alexandru-Lucian Curtu, pe pagina Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov.

Porumbeii mor pe capete la Vaslui. Cetățenii nu au încă o explicație, dar au găsit otravă aruncată pe stradă

În ultimele două săptămâni, mai multe scuaruri și parcuri din municipiul Vaslui s-au umplut cu leșuri de porumbei. În zona Independența, de pildă, zburătoare moarte sunt aproape la fiecare pas. Scene similare se întâlnesc însă și în Piața Vidin, dar și în parcul de lângă Teatrul de Vară.

Unii vasluieni au reclamat problema pe Facebook. “Lângă cinema Independența, pe o distanță de 20 de metri, erau șapte porumbei morți. În Piața Vidin, din stolul numeros de porumbei, nu mai sunt nici jumătate. Acolo s-a găsit grâu roșu aruncat pe jos, un raticid folosit pentru combaterea șobolanilor. Nu știm pe cine deranjează, dar se vede că cineva și-a propus să-i omoare”, a scris Claudia pe rețelele de socializare. Mai mult, nici porumbeii care trăiesc nu par a fi prea fericiți. Apatici, ei dau semne că ar fi bolnavi, motiv pentru care este plauzibil ca zburătoarele să fi fost otrăvite sau să sufere de o boală contagioasă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel