Data actualizării:
Data publicării:

Fructele care anulează efectul a peste 80 de medicamente. Paracetamolul, efecte sporite dacă bei un espresso

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets, Pexels
Fotografie de la Anna Shvets, Pexels

Unele pastile se iau pe stomacul gol, altele doar după masă. Unele alimente, însă, pot anula complet efectul medicamentelor, astfel că specialiştii lansează un avertisment: atenţie la ce mâncaţi când sunteţi pe medicaţie. 

Un studiu realizat de Colegiul Medical din Wisconsin, SUA, sugerează că unii îndulcitori artificiali, spre exemplu, afectează modul în care corpul metabolizează anumite medicamente, printre care antibiotice, antidepresive şi antivirale. 

Cei doi îndulcitori artificiali testaţi au fost acesulfam potasiu şi zaharoza. Aceştia întrerup funcţia proteinei din ficat care ajută la îndepărtarea toxinelor şi a medicamentelor din corp, scrie Daily Mail. 

Chiar dacă cercetătorii spun că "este nevoie de studiu mai aprofundat", nu este singurul exemplu de aliment care afectează modul de funcţionare al medicamentelor. Citricele, spre exemplu, şi mai ales grepfruit-ul, întrerup absorbţia în organism a cel puţin 85 de medicamente diferite.

Aceste fructe conţin compuşi chimici numiţi furanocomarine, care pot interfera cu enzimele din corp care descompun medicamentele. În condiţii normale, aceste enzime reduc cantitatea de medicament din sânge, iar cantităţile de medicamente prescrise iau în calcul acest proces, explică Simon Maxwell, profesor de farmacologie clinică la Universitatea Edinburgh. 

"Dacă în timpul tratamentului medicamentos bei suc de grepfruit sau mănânci fructul, furaconomarinele vor opri enzimele. Asta se întâmplă cu multe medicamente. Dacă se întâmplă asta, expunerea la medicamente poate fi crescută, ceea ce va avea efecte toxice", a transmis profesorul. 

Există, însă, şi alimente care pot avea efecte pozitive asupra unor medicamente. 

Spre exemplu, un expresso poate creşte efectul paracetamolului, deoarece cafeina creşte viteza de absorbţie a medicamentului în organism, precizează Aidan Goggins, farmacist din Londra, specializat în interacţiunea dintre mâncare şi medicamente.

Dieta împotriva acidului din stomac: ce să mănânci pentru a te simți mai bine

Dacă aveți prea mult acid, puteți încorpora aceste alimente specifice în dieta dumneavoastră pentru a vă gestiona simptomele de reflux acid. Niciunul dintre aceste alimente nu vă va vindeca starea, iar decizia dumneavoastră de a încerca aceste alimente specifice pentru a vă calma simptomele ar trebui să se bazeze pe experiențele dumneavoastră personale cu acestea.

Legume și fructe (nu citrice). Aproape toate fructele și legumele ajută la reducerea acidului din stomac. De asemenea, au un conținut scăzut de grăsimi și zahăr și oferă fibre și substanțe nutritive importante. În plus, legumele sunt în mod natural sărace în grăsimi și zahăr. Opțiunile bune includ fasole verde, broccoli, sparanghel, conopidă, verdeață cu frunze, cartofi și castraveți.

Ghimbir. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii naturale și este un tratament natural pentru arsurile la stomac și alte probleme gastrointestinale. Puteți adăuga rădăcină de ghimbir rasă sau feliată la rețete sau smoothie-uri sau puteți bea ceai de ghimbir pentru a ameliora simptomele.

Cereale integrale. Fibrele bogate, cerealele integrale precum orezul brun, fulgii de ovăz și pâinea integrală ajută la stoparea simptomelor de reflux acid. Sunt o sursă bună de fibre și pot ajuta la absorbția acizilor din stomac.

Ovaz. Fulgii de ovăz, preferatul micului dejun, sunt cereale integrale și sunt o sursă excelentă de fibre. O dietă bogată în fibre a fost asociată cu un risc mai scăzut de reflux acid. Alte opțiuni de fibre includ pâinea brună și orezul brun.

Proteine ​​slabe. Sursele de proteine ​​slabe, cu conținut scăzut de grăsimi reduc, de asemenea, simptomele. Alegerile bune sunt puiul, fructele de mare, tofu și albușurile de ou. Cele mai bune moduri de a le prepara sunt cele gătite la grătar.

Albușuri de ou. Albușurile sunt o opțiune bună. Limitați totuși gălbenușurile de ou, care sunt bogate în grăsimi și pot declanșa simptome de reflux.

Fasole, mazăre și linte. Pe lângă faptul că sunt surse bune de fibre, fasolea, mazărea și lintea oferă și proteine, vitamine și minerale.

Grăsimi sănătoase. Sursele de grăsimi sănătoase includ avocado, nuci, semințe de in, ulei de măsline, ulei de susan și ulei de floarea soarelui. Reduceți aportul de grăsimi saturate și înlocuiți-le cu aceste grăsimi nesaturate mai sănătoase.

Nuci și semințe. Multe nuci și semințe oferă fibre și nutrienți și pot ajuta la absorbția acizilor din stomac. Migdalele, alunele, semințele de chia, rodiile și semințele de in sunt toate alegeri sănătoase.

Iaurt. Iaurtul nu numai că este liniștitor pentru un esofag iritat, dar oferă probiotice care susțin tractul digestiv. Este, de asemenea, o sursă bună de proteine.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel