Fructele de cătină au întrebuinţări multiple, fiind utilizate atât în industria alimentară, cât şi în silvicultură sau farmacie. Arbustul creşte pe arii extinse din ţara noastră, însă preţul fructelor este pe măsura beneficiilor pe care le aduc organismului.
Fructul conține de două ori mai multă vitamina C decât măcesul și de 10 ori mai multă decât citricele. De asemenea, este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P şi F şi conţine din belşug celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov) şi microelemente precum fosforul, calciul, magneziul, potasiul, fierul şi sodiul.
Tratează psoriazisul
Uleiul de cătină este foarte eficient în tratarea afecţiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul, eczemele, arsurile şi mâncărimile. El are proprietatea de a proteja pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete, în acelaşi timp hrănind-o şi revitalizând-o, prin conţinutul de vitamine A, B1, B2, C, E şi K. Se aplică extern, pe zona afectată, de două - trei ori pe zi, dar poate fi administrat şi pe cale orală, o linguriţă de trei ori pe zi.
Tratează hepatita
Sub formă de suc, cătina are efecte benefice şi-n cazul afecţiunilor hepatice acute sau cronice, întrucât este un bun stimulent hepatic. Pentru rezultate optime, se iau cinci- şase linguri de suc pe zi.
Combate stresul
Cătina este bogată în fosfor şi calciu, în vitamine din grupa B şi în vitamina C, astfel că uleiul obţinut din acest fruct este recomandat celor ce trec prin perioade de suprasolicitare fizică sau intelectuală. Pentru combaterea eficientă a stresului, este indicat să se consume zilnic circa 20 de picături de ulei sau patru-cinci linguriţe de fructe amestecate cu miere, de trei ori pe zi.
Citește și: Susan, beneficii. Previne CATARACTA, ARTRITA REUMATOIDĂ şi OSTEOPOROZA
Fortifică inima
Cătina duce la scăderea colesterolului şi, iminent, la prevenirea îngroşării arterelor. De asemenea, datorită cantităţii ridicate de antioxidanţi, are proprietatea de a proteja inima şi vasele de sânge. Aşadar, cătina este recomandată şi-n afecţiunile cardiovasculare, în special în cazul hipertensiunii arteriale, a aterosclerozei şi a sindromului Raynaud. Cele mai bune rezultate se văd după consumul zilnic a trei -patru linguri de sirop de cătină, diluat cu alte lichide.
Înlătură anemia
Datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale, cătina este considerată o polivitamină naturală. Persoanele aflate în convalescenţă sau care suferă de anemii, copiii peste şapte ani şi femeile care doresc să-şi întărească organismul pot face timp de o lună o cură cu fructe proaspete sau cu suc de cătină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- "Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”. Designerul Giulia Rossignoli dă cărțile pe față: E total invers
- Adio, mașini în București? Ce spune Nicușor Dan
- BANCUL ZILEI: Rețeta ciorbei de burtă
- Ieșirea din scenă a lui Klaus Iohannis: pas cu pas, spre scenariul lansat în DCNews în decembrie 2023
- Riscurile la care ne expunem când facem cumpărături de pe Shein și Temu
- Lui Mihai Mărgineanu nu i-a venit să creadă ce a văzut în Vama Veche / foto în articol
- Friptură de miel, ideală de Paște 2024. Rețeta secretă a pilotului Osiceanu. Invitații tăi vor fi încântați
- Încă un accident grav în Vinerea Mare. A intervenit elicopterul SMURD