Fructe care provoacă meteorism. Te balonează, deși sunt foarte sănătoase
Fructele sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre, dar unele dintre ele pot provoca meteorism şi senzaţii neplăcute.
Merele sunt o sursă de fibre şi pectine care ajută la normalizarea procesului digestiv. Un studiu efectuat de specialişti de la Universitatea din Michigan a constatat că merele conţin fructoză, care poate genera disconfort la nivel abdominal la persoanele cu intoleranţă.
Perele reprezintă, de asemenea, o sursă de fibre şi vitamine. Cu toate acestea, conţin sorbitol, care poate provoca balonare şi acutizarea sindromului de colon iritabil la persoanele care suferă de această afecţiune.
Caisele conţin zahăr şi fibre care ajută la normalizarea digestiei, dar au acelaşi efect de disconfort gastric la persoanele cu intoleranţă la fructoză, scrie Rador, citând dariknews.bg. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul strugurilor, care sunt o sursă de fibre şi antioxidanţi cu efect benefic asupra digestiei, fiind recomandat consumul lor cu măsură de către persoanele cu intoleranţă la fructoză.
Ce este meteorismul abdominal
Meteorismul abdominal reprezinta acumularea de gaze la nivelul tractului gastrointestinal care poate genera senzatia de balonare si disconfort. Se deosebește, însă, de balonarea abdominală, care poate să corespundă unei tensiuni intraabdominale subiective, fără a însemna întotdeauna o creștere reală a cantității de gaz din intestin, potrivit paginadenursing.ro.
Meteorismul abdominal poate fi cauzat de:
- anumite deprinderi: mestecatul de gumă, fumatul
- consumul de băuturi carbogazoase, de glucide neresorbabile sau parţial resorbabile
- legume, fasole, prune
- administrarea de medicamente (narcotice, anticolinergice)
- tulburări neuropsihice (nevroze anxioase)
- chirurgie abdominală
- stres
- înghițirea prea rapidă a alimentelor
Meteorismul abdominal poate să fie observat și în bolile organice digestive precum: colecistita, pancreatita, în bolile funcționale: enterocolite, aerofagie, în care este afectată doar funcția digestivă, fără a fi afectat și organul în sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News