Friptură de Zalău. Rețeta pe care trebuie s-o încerci
Ai gustat vreodată "Friptura de Zalău"? Dacă nu, ar trebui să o încerci. Iată cum se prepară...
Ingrediente
1 felie groasă de ceafă de porc (cca 4.5 - 5 cm grosime; 350-400 gr)
1 lingură ulei
sare
piper negru măcinat
boia dulce
chimen măcinat
Cum se prepară
Se aşază felia de carne pe masa de lucru. Se crestează deasupra linii paralele la distanţă de cca 1 cm. Folosiţi un cuţit ascuţit şi faceţi crestăturile cam la 1 cm adâncime. Întoarceţi carnea la 90 grade şi crestaţi dn nou paralel, în acelaşi mod. Veţi obţine un model că o tablă de şah.
Presăraţi carnea cu sare, piper negru măcinat, boia (cam 3 prize / parte) şi chimen (cam 3 prize / parte). Turnaţi uleiul şi masaţi carnea, astfel încât condimentele să intre şi în crestături şi să ajungă pe margini, scrie e-retete.ro. Legaţi o sfoară în jurul feliei, ca un brâu, dar nu foarte strâns. Acesta are rol de a păstra forma fripturii, de a nu o lăsa să se lăţească la copt. Daţi carnea la frigider peste noapte (minim 8 ore).
Când doriţi să o preparaţi, o scoateţi cu 30 minute înainte de la frigider şi o lăsaţi să revină la temperatura camerei. Încingeţi o tigaie antiaderentă pe care o ungeţi cu puţin ulei. Frigeţi carnea câte 2 minutepe fiecare parte, doar până se rumeneşte frumos. Daţi apoi tigaia la cuptor la 150C pentru 30 minute. Stropiţi carnea cu sucul lăsat la jumătatea timpului.
Dacă tigaia voastră nu merge la cuptor, puneţi în cuptor, cât se încălzeşte, un vas termorezistent care să cuprindă carnea. Când e rumenă carnea, mutaţi-o în acest vas fierbinte Scoateţi tigaia şi acoperiţi carnea cu o folie de aluminiu. Lăsaţi-o să stea cam 10 minute înainte de a o tăia. Tăiaţi şi scoateţi sfoară.
Citește și:
Friptură de Braşov. Prepar-o chiar la tine acasă! Iată delicioasa rețetă care face furori
Ingrediente
- 8 cartofi pentru garnitură
- 2 linguri ulei
- cimbru uscat
- sare şi piper
- 200 ml supă din concentrat
- 5 căţei de usturoi
- 1 ceapă
- 1/2 kg pulpă de porc
- ulei pentru prăjit
Cum se prepară
Ceapa tăiată peștișori, usturoiul feliuţe si carnea fâșii se pun la călit în două linguri de ulei, cu sare și piper. Dupa ce carnea și-a schimbat culoarea, se pune supa din concentrat, se acoperă și se lasă la foc mediu timp de 15 minute, scuturând tigaia, potrivit retete.unica.ro. Cât timp fierbe carnea, se pun cartofii la prajit. Se verifică daca s-a înmuiat carnea, se scoate capacul și se pun cartofii. Se mai lasă un minut, dupa care se oprește focul și se aduc la masă pentru a se servi.
Sau poate preferi friptura de porc în sos de roșii și usturoi.
Ingrediente
750 gr carne porc (cotlet şi ceafa)
250 ml suc de roşii
3 linguri vin alb
1 căpăţâna usturoi
4-5 linguri ulei de măsline
sare
piper
1 linguriţa rasă boia de ardei dulce
1 crenguţa de rozmarin
câteva fire de cimbru proaspăt (1/2 linguriţa cimbru uscat)
Cum se prepară
Tăiem carnea în felii groase de 2 cm şi o batem pe ambele părţi, apoi o punem într-o tavă, care merge la cuptor, într-un singur strat. Apoi, pregătim sosul pentru carne, scrie divainbucatarie.ro. Zdrobim căţeii de usturoi, îi frecăm cu sare, adăugăm treptat uleiul, aşa cum facem la maioneză, frecând mereu, până obţinem o cremă.
Punem sucul de roşii, vinul şi condimentele peste usturoi şi amestecăm până se omogenizeza compoziţia. Turnăm acest sos peste carne, având grijă să acoperim în întregime carnea. Dacă este nevoie mai adăugăm puţin suc de roşii şi apă.
Acoperim tava cu folie de aluminiu şi coacem carnea în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 45 minute. După acest interval, scoatem folia şi mai lăsăm friptura în cuptor fără folie aproximativ 20 minute. Dacă vrem un sos mai gros, turnăm sosul într-o cratiţă şi îl fierbem până capătă consistenţa dorită, apoi îl punem înapoi peste carne.
Servim carnea fierbinte cu piure de catofi, însoţită de murături sau salată verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News