Friptură de porc cu bere. Rețeta de senzație pentru masa de Crăciun
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă vrei să impresionezi, la cina în familie, de Crăciun, poți prepara această friptură de porc cu bere.

 Ingrediente

 1 kg carne de porc
 5 cepe
 1 catel usturoi
 3 linguri miere
 50 g unt
 500 ml bere neagră
 cimbru
 100 ml ulei
 sare
 piper

Cum se prepară

Într-un vas, se topeşte untul şi se pun două cepe tăiate peştişori şi usturoiul. Se potriveşte de sare şi piper, se toarnă berea şi se lasă pe foc circa 10 minute, până se reduce la jumătate, potrivit retete.unica.ro. Între timp, celelalte trei cepe se taie şi ele peştişori şi se pun în tava de copt. Carnea se sărează şi se piperează şi se unge din abundenţă cu ulei. Se aşează carnea peste ceapă şi se unge cu miere. Se dă la cuptor pentru o oră. După acest timp se adaugă sosul de bere şi ceapă şi se lasă din nou la cuptor până ce şi ceapa şi carnea se rumenesc frumos. După coacere, se mai lasă 10 minute înainte de a fi tăiată şi adusă la masă.

Cum se face caltaboșul

Caltaboşii sunt foarte gustoşi, dar trebuie mare atenţie la prepararea lor pentru a nu strica toate muncă. ”La caltaboş se folosesc organe de porc: ficat, inima, plămâni şi rinichi. Toate acestea se fierb bine înainte de condimentare. Recomand ca rinichii să fie fierţi separat deoarece au toxine şi pot avea miros şi chiar gust de urină. Nu aruncaţi zeama în care au fost fierte celelalte organele. După ce aţi terminat de fiert, daţi prin maşină organele şi condimentaţi cu sare, piper şi ienibahar. Acesta din urmă dă un gust foarte bun, dar are şi un rol important într-o digestie mai uşoară.

Peste organele tocate turnaţi puţin din zeama în care au fiert, dar aveţi grijă să nu puneţi prea multă. Compoziţia trebuie să fie moale, dar nu apoasă. După ce aţi introdus caltaboşii în maţ, aceştia se mai dau în clocot odată. Aşezaţi-i pe rând într-o sită şi introduceţi-i în apă clocotită câteva secunde. Apoi îi puneţi la uscat. Mulţi români preferă să pună orez în caltaboşi. Eu nu recomand deoarece acesta acreşte preparatul destul de repede. Poate fi pus dacă aveţi de gând să consumaţi rapid caltaboşul. Dacă vreţi să congelaţi o parte din el şi să îl consumaţi, să spunem, după 2-3 săptămâni, nu recomand să se adauge orez", spune Marian Toma, bucătar, pentru adevarul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel