Franzela poate accentua stările de depresie. Ce se întâmplă în corpul tău atunci când renunți definitiv la aceasta
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto ilustrativ Pixabay
foto ilustrativ Pixabay
Pâinea albă are o reputație proastă, mai ales în lumea sănătății și a bunăstării. Dar este chiar atât de rău pentru tine să mănânci acel sandviș zilnic sau felia de pâine prăjită?

Dacă te-ai gândit vreodată să renunți la pâinea albă, s-ar putea să te întrebi cu ce te afectează mai exact consumul acesteia. De fapt, este mai puțin despre culoare și mai mult despre ingrediente.

Pâinea albă este făcută din făină care a fost rafinată pentru a îndepărta tărâțele și germenii (AKA părțile bune pentru tine). Dacă pâinea albă este rafinată și îmbogățită, atunci are câteva vitamine B esențiale, cum ar fi tiamina, niacina și riboflavina, adăugate înapoi după procesare.

Cu toate acestea, renunțarea la franzelă poate avea următoarele beneficii: 

S-ar putea să-ți îmbunătățești starea de spirit

Cine nu are nevoie de puțină stimulare a dispoziției în aceste zile? Renunțarea la obiceiul acesta te-ar putea ajuta să-ți reglezi moralul.

„Renunțând la pâinea albă, s-ar putea să observi o schimbare pozitivă în starea ta generală. Un studiu din Jurnalul American de Nutriție Clinică a găsit o legătură între dietele bogate în alimente cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pâinea albă, și depresia în postmenopauză la femei”, spune dieteticianul înregistrat Elysia Cartlidge, pentru Eat This.

Indicele glicemic ajută la identificarea potențialului unui aliment de a-ți crește glicemia, atribuind alimentelor o valoare numerică, zahărul pur fiind 100. Pâinea albă este un aliment cu glicemie ridicată, cu o valoare de 71 (comparativ cu o felie de 100% pâine din cereale integrale care are un indice glicemic de 51).

Eliminarea pâinii albe și trecerea la alimente cu indice glicemic mai scăzut, ar putea aduce o îmbunătățire a schimbărilor de dispoziție și reducerea simptomelor de depresie, explică Cartlidge.

Ai putea slabi

Dacă doriți să pierdeți în greutate, schimbarea pâinii albe cu alternative mai bogate în nutrienți vă poate ajuta să vă atingeți obiectivul.

„Renunțarea la pâinea albă poate ajuta dacă încercați să slăbiți, deoarece este foarte important să vă concentrați pe alimentele care conțin mai multe fibre pentru pierderea în greutate”, spune dieteticianul Jinan Banna, pentru sursa citată.

Schimbați pâinea albă cu carbohidrați bogati în fibre și nutrienți, cum ar fi cerealele integrale, orezul brun, quinoa sau cartofii dulci, pentru a vă simți mai plin și pentru a vă atinge obiectivele de scădere în greutate.

Glicemia dumneavoastră s-ar putea îmbunătăți

Pâinea albă este digerată rapid și poate provoca creșteri bruște ale zahărului din sânge, urmate de blocări rapide. „Renunțarea la pâinea albă oferă spațiu în plus pentru pâinea cu fibre mai mari, cu un indice glicemic mai scăzut. Acestea includ secară, grâu integral sau altă pâine integrală care oferă sațietate și un control mai bun al zahărului din sânge”, explică dieteticianul Lisa Andrews, proprietara Sound Bites Nutrition.

Schimbarea pâinii albe cu o varietate mai bogată în nutrienți și mai bogată în fibre vă ajută glicemia în două moduri. În primul rând, deoarece fibrele nu sunt digerabile, scad carbohidrații neți ai unui aliment, astfel încât zahărul din sânge să nu fie afectat la fel de mult. Alimentele bogate în fibre ajută, de asemenea, la reglarea fluctuațiilor glicemiei, deoarece procesarea fibrelor încetinește procesul de digestie.

S-ar putea să ai mai multă energie

Deoarece pâinea albă se descompune rapid, îți oferă un plus de energie la scurt timp după ce ai mâncat-o. „Acest lucru ar putea fi un lucru bun înainte de a merge la alergat sau de a face mișcare, de exemplu, pentru că vrei ca acea energie să te alimenteze și pentru că are un conținut scăzut de fibre, nu va provoca tulburări gastro-intestinale în timpul antrenamentului”, spune dieteticianul Christina Laboni. , MHSc, RD.

Dar, dacă te chinui să-ți ții ochii deschiși în timpul prânzului, schimbarea pâinii albe cu o alegere diferită bogată în cereale integrale sau bogate în fibre vă poate oferi energia de care aveți nevoie pentru a vă hrăni. Veți primi o sursă constantă de energie trimisă către creier și restul corpului, datorită digestiei mai lente a fibrelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel