Franța va crea un post de ambasador pentru drepturile LGBT+
Autor: Dan Carp | Publicat pe: 06 aug 2022, 20:11
WhatsApp
Prim-ministrul Elisabeth Borne a anunţat joi, la Orleans, crearea unui post de ambasador pentru drepturile LGBT+ şi constituirea unui fond de trei milioane de euro pentru centre de primire. Ea a fost somată să reacţioneze, încă o dată, la afirmaţiile ministrului său Caroline Cayeux care, într-un interviu, a folosit expresia "oamenii ăia" referitoare la homosexuali.

În vizită la Orléans, Elisabeth Borne a anunţat joi, 4 august, crearea unui post de ambasador pentru drepturile LGBT+, dar şi constituirea unui fond de 3 milioane de euro pentru centre de primire. Şefa guvernului vizita un centru LGBT în centrul oraşului cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a legii care depenalizează homosexualitatea.

"Da, Franţa a adoptat legi care au vizat şi discriminat persoanele homosexuale", dar "din fericire, luptătorii pentru egalitate nu abandonează niciodată", a declarat Élisabeth Borne.

După ce i-a ascultat pe oficialii asociaţiei, care au vorbit despre scăderea subvenţiilor şi mijloace insuficiente, prim-ministrul a anunţat crearea unui fond de 3 milioane de euro "pentru a crea 10 noi centre LGBT+ şi pentru a întări cele 35 care există deja" pentru ca "să existe cel puţin două centre în fiecare regiune din Hexagon şi cel puţin un centru în fiecare regiune de peste mări".

Acest fond va fi înscris în legea Finanţelor pe 2023 şi suma va viza perioada 2023 - 2026. În 2023, 1,5 milioane de euro vor fi deblocate, a precizat palatul Matignon.

G Ad:

Atribuțiile ambasadorului LGBT+

Subliniind "punerea în discuţie, inclusiv în legislaţia europeană" - o aluzie clară la Ungaria lui Viktor Orbán -, Elisabeth Borne a mai anunţat crearea unui post de "ambasador pentru drepturile LGBT+".

Acest ambasador, numit până la sfârşitul anului, "va coordona acţiunea ministerului pentru Europa şi al Afacerilor Externe pentru protecţia împotriva discriminării şi promovarea drepturilor LGBT+: el va promova vocea Franţei, va apăra depenalizarea universală a homosexualităţii şi transidentităţii", a precizat ea.

Prim-ministrul s-a declarat de asemenea gata să "examineze" un proiect de lege anunţat miercuri de senatorii socialişti "referindu-se la despăgubiri pentru persoane condamnate pentru homosexualitate între 1942 şi 1982". Regimul de la Vichy a introdus o discriminare între relaţiile heterosexuale - majoratul sexual fiind atunci fixat la 15 ani - şi homosexuale, penalizate dacă unul dintre parteneri era minor (la vremea respectivă, 21 de ani). Discriminarea a rămas în vigoare atunci când vârsta majoratului a fost scăzută la 18 ani, în 1974, înainte ca stânga s-o abroge, pe 4 august 1982, şi să stabilească majoratul sexual la 15 ani, oricare ar fi sexul partenerilor.

"Astăzi, ne amintim de această nedreptate, de suferinţele pe care le-a produs. Mă gândesc la toţi cei care aveau piedici la libertatea lor, la iubirile lor, care au fost arestaţi, judecaţi, sancţionaţi. Naţiunea nu va uita", a scris Emmanuel Macron într-un mesaj pe Facebook publicat joi dimineaţa.

Nouă interpelare privind expresia "oamenii ăia" a ministrului Cayeux

În timpul vizitei sale, Elisabeth Borne a fost din nou interpelată în legătură cu ministrul Caroline Cayeux, care, într-un interviu dat la jumătatea lunii iulie, a folosit expresia "oamenii ăia" pentru a-i califica pe homosexuali.

"Să auzi în 2022 lucruri pe care la auzeam la Beauvais când eram adolescent, e compet incredibil", a spus secretarul asociaţiei, Christophe Desportes-Guilloux, originar din oraşul în care Caroline Cayeux a fost primar, deplângând faptul că "aceste cuvinte rostite de oficiali naţionali repun în discuţie munca ce a fost făcută în rândul tinerilor".

Elisabeth Borne a rămas pe poziţie: "Foarte clar, linia preşedintelui Republicii, linia mea, linia guvernului nu este ambiguă: vom continua să ne batem" pentru drepturile homosexualilor, recunoscând "afirmaţiile nefericite" şi subliniind scuzele prezentate de ministru.

"Nu aşteptăm scuze, (ci) ca deciziile care vor fi luate să fie efectiv de luptă contra discriminării", a explicat puţin mai târziu presei Christophe Desportes-Guilloux

Într-un comunicat, asociaţia GayLib - asociată cu Partidul radical, membru al majorităţii prezidenţiale - s-a felicitat pentru anunţurile făcute de prim-ministru, "rămânând în acelaşi timp vigilentă privind efectivitatea, inclusiv în cadrul guvernului" şi cerând din nou demisia ministrului Caroline Cayeux.

L'inter-LGBT a declarat pentru AFP că noile fonduri alocate merg "în direcţia bună", la fel ca şi numirea unui ambasador, cerând "un corp diplomatic sensibil la aceste chestiuni", relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro