Franța, teste nucleare devastatoare în Polinezia Franceză. „Statul a încercat să îngroape moștenirea toxică”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Franța a subestimat în mod constant impactul devastator al testelor nucleare din Polinezia Franceză, în anii 1960 și 1970, se arată într-o nouă cercetare ce ar putea permite a peste 100.000 de oameni să ceară compensații.

Conform The Guardian, Franța a desfășurat 193 de teste nucleare între 1966 și 1996, în atolii Moruroa și Fangataufa din Polinezia Franceză. Printre acestea s-au numărat 41 de teste atmosferice, efectuate până în 1974, care au expus localnicii, muncitorii și soldații francezi la niveluri mari de radiații.

Recent, Ministerul Apărării Naționale din Franța a declasificat documente despre această speță, iar cercetarea analizează peste 2.000 de pagini, cercetând hărți, poze și alte dovezi. „Statul a încercat să îngroape moștenirea toxică a acestor teste. Este prima încercare științifică cu adevărat independentă care încearcă să măsoare amploarea daunelor și care recunoaște miile de victime ale experimentelor nucleare din Pacific”, a transmis Geoffrey Livolsi de la publicația Disclose.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel