Data publicării:

Franța se pregătește pentru un mega exercițiu militar fără precedent

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la นายชิษณุพงศ์/ Pexels
Fotografie de la นายชิษณุพงศ์/ Pexels

Pentru prima dată, Parisul va mobiliza până la 12.000 de soldați pe teritoriul său prin simularea unui conflict major împotriva unui stat.

În mobilizare vor fi folosite noile vehicule blindate Griffon, tancurile Leclerc, precum și sistemele de apărare sol-aer, avioane de luptă, portavionul Charles de Gaulle și două portavioane amfibii pentru elicoptere.

”Contextul geostrategic justifică acest exercițiu”, a precizat ieri generalul Yves Metayer, comandantul diviziei de angajare a forțelor de la sediul forțelor armate.

"În 2017, revizuirea strategică franceză a descris posibilitatea unui conflict major și necesitatea de a ne pregăti pentru acesta. Este necesar să ne adaptăm pregătirea operațională după mai bine de două decenii de război asimetric împotriva jihadiștilor”, a spus el la o conferință de presă. După cum explică Europa Today, acest exercițiu la scară largă va fi împărțit în două faze.

Între sfârșitul lunii februarie și începutul lunii mai, 2023, 7.000 de soldați vor fi angajați într-o secvență care va include operațiuni navale în Marea Mediterană, o operațiune amfibie și o fază aeriană în sudul Franței. Scopul va fi simularea unei intervenții într-o țară destabilizată de miliții, învecinată cu un stat puternic care orchestrează tulburările și dotată cu arme nucleare.

Apoi, de la mijlocul lunii aprilie până la începutul lunii mai, armatele vor simula o confruntare aer-sol de mare intensitate împotriva acestui stat vecin, implicând 10-12.000 de soldați în nord-estul Franței, adică la nivel de divizie.

Exercițiul Orione va avea particularitatea de a implica toate componentele forțelor armate (terestre, maritime, aeriene, spațiale) în toate domeniile materiale și imateriale (cibernetice, informaționale etc.). 

Partenerii europeni (Germania, Regatul Unit, Belgia, Italia, Spania) vor fi asociați, la fel ca și Statele Unite, care vor activa digital o divizie. Între cele două secvențe majore va fi organizată o fază civilo-militară sub egida Secretariatului General al Apărării și Securității Naționale, care se va concentra pe diferitele mijloace de sprijinire civilă a forțelor armate în cazul unui angajament major (sănătate, transport etc.), privind rezervele și războiul informațional.

Citește și:

Azi, în lume. Știrile zilei de 16 noiembrie

Secretarul general al ONU: Este esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a afirmat marţi seară că este "absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina" şi s-a declarat foarte îngrijorat de informaţiile privind explozia unei rachete de fabricaţie rusă în Polonia, transmite miercuri AFP.

Într-un scurt comunicat transmis de de purtătorul său de cuvânt, Antonio Guterres a cerut o "anchetă aprofundată" asupra atacului care a ucis două persoane şi care ar putea marca o escaladare majoră a conflictului din Ucraina, cu implicarea unui membru NATO. 

 Donald Trump şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024

Donald Trump şi-a depus marţi candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024, informează miercuri AFP. Fostul preşedinte american a oficializat această candidatură într-un document transmis Comisiei Electorale Federale cu câteva momente înainte de a face anunţul în faţa susţinătorilor săi la reşedinţa din Mar-a-Lago, Florida.

Donald Trump a dat asigurări că America s-a "întors", imediat după oficializarea candidaturii la preşedinţia Statelor Unite. Miliardarul republican a reamintit, în termeni idilici, situaţia naţiunii din primul său mandat, descriind o ţară în pace, prosperă şi respectată pe scena internaţională în faţa unei audienţe formate din activişti loiali, adunaţi în marea sală de recepţie din luxoasa sa reşedinţă... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel