Fractura de col femural: De ce apare. Atenție inclusiv la scări și covoare! Dr. Răzvan Ionuț Dragomir (SANADOR): Problemele apar și în cazul unui accident rutier
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Berna Tosun : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/scari-trepte-alb-negru-pa-i-16160114/
Fotografie de la Berna Tosun : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/scari-trepte-alb-negru-pa-i-16160114/
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie și traumatologie, supraspecializat în chirurgie articulară reconstructivă și traumatologie sportivă la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DC News despre fractura de col femural.  

Fractura de femur înseamnă ruperea femurului, singurul os de la nivelul coapsei, care este și cel mai rezistent os din organism. Majoritatea fracturilor de femur necesită tratament chirurgical. Femurul face parte din categoria oaselor lungi, fiind format din două epifize (capete) și o diafiză (corpul osului). Epifiza proximală (superioară) este formată de capul femural, care se articulează cu concavitatea acetabulară a osului coxal, formând articulația șoldului. Fractura localizată în această regiune superioară a osului este cunoscută și ca fractură de șold, explică SANADOR.

Dar mai multe am aflat de la Dr. Răzvan Ionuț Dragomir. 

„Fractura de col femural este o fractură importantă. Este un traumatism sever care poate avea o influență deosebită în viața unui om care suferă o astfel de fractură. Sunt traumatisme care pot fi life-changing. Și dacă nu îți amenință viața, ți-o schimbă. Ceea ce se întâmplă după ce un pacient suferă o fractură de col femural este extrem de important”, a zis Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Cauze traumatice ce pot determina fracturi femurale pot fi:

Accidentele de automobil sau de motocicletă – se întâmplă în cazul coliziunilor auto, accidentelor de motocicletă sau în cazul în care un autovehicul lovește un pieton;

Sporturile ce implică viteze mari sau contactul direct între jucători (ski, fotbal, hochei etc.);

Căderile de la înălțime (alpiniști, săritură cu prăjina);

Fracturi produse în context de rană prin împușcare.

„Fractura de col femural este o fractură a femurului”, a mai spus medicul care a exemplificat exact ce pățește un os fracturat (vedeți la minutul 2). Traumatismul apare de la căderea de la nivelul propriei înălțimi sau de la un nivel mai înalt. Este o cădere pe șold. 

„Persoanele vârstnice suferă cel mai frecvent accidente casnice. O împiedicare, o alunecare. O treaptă ratată. Toate acestea pot conduce către un traumatism, o cădere cu lovitură la nivelul părții laterale a șoldului. În același timp, o persoană mai tânără, cu o rezistență osoasă mai bună, poate să sufere un traumatism sportiv, un accident rutier sau o cădere de la înălțime care, prin impact la nivelul șoldului, poate genera o fractură de col femural”, a mai spus Dr. Răzvan Ionuț Dragomir.

Sedentarismul duce la fragilizarea osului.

De exemplu, astronauții pierd în doar câteva luni petrecute în spațiu masa osoasă pe care ar pierde-o în câțiva zeci de ani pe Pământ. Mersul și activitatea fizică ne mențin oasele sănătoase. La fel de importantă este și musculatura din jurul articulațiilor pentru că este extrem de important ca noi să avem o coordonare musculară bună, lucru care ne ajută să prevenim incidentele nefericite. Dacă avem un tonus muscular bun, o coordonare musculară bună și oasele sunt relativ sănătoase, atunci ne punem la adăpost de aceste accidentări. 

„Persoanele vârstnice care sunt mai tonice, care au o condiție fizică mai bună, chiar dacă o suferă o cădere cu bicicleta, poate să nu dezvolte o fractură la nivelul colului femural. Un vârstnic sedentar, cu multiple comorbidăți, chiar și atunci când se împiedică ușor de o treaptă sau de covor, poate suferi o fractură la nivelul colului femural”, a zis Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Cauzele patologice ale fracturilor de femur sunt:

Bolile metabolice osoase – de exemplu, osteoporoza; un os osteoporotic este mai predispus la orice tip de fractură, din cauza structurii mai fragile și mai poroase a acestuia; este cazul vârstnicilor, de exemplu, care pot suferi fracturi chiar și în urma căderilor de la propria înălțime;

Neoplaziile osoase (cancerul osos) – atât cancerele primare ale osului, cât și metastazele osoase pot predispune la fracturi;Infecții osoase și articulare – artrite, osteite.

Cauze posibile ale fracturilor femurale de stres sunt reprezentate de:

Practicarea activităților sportive cu impact repetitiv asupra osului, cum sunt alergatul (joggingul) sau săriturile;

Densitatea minerală osoasă scăzută (osteopenia) – apare în cazul aportului deficitar de calciu sau de vitamina D, care ajută la fixarea calciului din oase;

Antrenamentul necorespunzător – o tehnică defectuoasă, lipsa încălzirii sau a stretching-ului la finalul antrenamentului;

Purtarea de încălțăminte necorespunzătoare tipului de sport practicat.

Aflați mai multe aici:

Dr. Răzvan Dragomir are un interes special pentru:

Artroscopia genunchiului;

Artroscopia umărului;

Traumatologia sportivă;

Protezarea genunchiului;

Protezarea șoldului;

Protezarea umărului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel