Urmărește emisiunea live
Data publicării:

FPPG: Susţinem accesibilitatea gazului natural pentru consumatorii finali români

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) susţine accesibilitatea gazului natural pentru consumatorii finali români, iar acest lucru este posibil prin creşterea concurenţei pe piaţa cu amănuntul a clienţilor casnici, precum şi adaptarea nivelului de protecţie acordat acelor consumatori vulnerabili, a afirmat, într-un comunicat de presă, Franck Neel, preşedintele FPPG. 

Alegeri prezidentiale 2024

'Susţinem accesibilitatea gazului natural pentru consumatorii finali români. Acest lucru este posibil prin creşterea concurenţei pe piaţa cu amănuntul a clienţilor casnici, precum şi adaptarea nivelului de protecţie acordat acelor consumatori vulnerabili. În continuare, reiterăm nevoia de a încuraja investiţiile în sectorul de producţie din România. Odată ce vom reuşi să îmbunătăţim interconexiunile României cu piaţa de gaze naturale din Uniunea Europeană, dependenţa de cantităţile de gaze naturale transportate prin Ucraina va fi diminuată considerabil.

Continuarea lucrărilor la conducta BRUA va însemna îndeplinirea acestui angajament şi va spori interconexiunile între piaţa românească şi cea europeană a gazelor naturale. Pentru luarea deciziilor finale de investiţii în ceea ce priveşte gazele naturale din Marea Neagra, atunci este nevoie de predictibilitatea cadrului de reglementare, liberalizarea pieţei, interconexiunile şi stabilitatea fiscală.

Prin descoperirile recente de gaze, România are o oportunitate pe care puţine state o au: de a-şi asigura independenţa energetică şi de a avea acces la surse de energie curate, versatile şi sustenabilă', afirma Franck Neel, preşedintele FPPG. Potrivit comunicatului, la aniversare, petroliştii cer politici publice pentru încurajarea investiţiilor în sector, pentru sporirea rolului industriei în dezvoltarea economiei naţionale şi pentru protecţia eficientă a consumatorilor vulnerabili de energie. 'Sectorul românesc de ţiţei şi gaze solicită încă o data Parlamentului şi Guvernului asigurarea unui cadru de reglementare transparent, stabil şi predictibil, în beneficiul deopotrivă al consumatorilor, al statului şi al investitorilor', conform comunicatului. Din 1990, Ziua Petrolistului este sărbătorită în fiecare an, la data de 8 septembrie.

La iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom, Ziua Petrolistului se desfăşoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor şi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracţie, prelucrarea şi cercetarea petrolului şi gazelor naturale. Potrivit sursei citate, România are o istorie a petrolului de 152 de ani, istorie plină de premiere mondiale şi rezultate extraordinare. În anul 1857 România a înregistrat trei premiere mondiale: prima ţară din lume cu o producţie de ţiţei de 275 tone, urmată de SUA în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 şi Rusia în 1863, Bucureştiul primul oraş din lume iluminat cu petrol şi rafinăria fraţilor Mehedinţeanu, prima rafinărie din lume, înfiinţată în judeţul Prahova, la Ploieşti. Tot în Ploieşti este Universitatea Petrol şi Gaze, instituţie de învăţământ superior în domeniul petrolier, înfiinţată în urmă cu peste 70 de ani, dar şi Muzeul Naţional al Petrolului înfiinţat în 1959.

Tot România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină (1900) şi prima ţară care a înfiinţat o şcoală de maiştri sondori (1904). În 1937, România ocupa locul 7 în lume şi atrăgea în continuare atenţia mapamondului cu invenţii şi premiere care aveau să rămână în istoria exploatărilor petroliere. Una dintre aceste mari realizări aparţine societăţii 'Creditul Minier': în 1934, la Chiţorani, s-a atins adâncimea de 3.300 metri, a doua din lume, după recordul mondial absolut de 3.458 de metri înregistrat în California. De asemenea, în comunicat se menţionează şi contribuţiile tehnice aduse de inventatorii români.

Inginerul Virgiliu Tacit a inventat prevenitorul de erupţie, iar Inginerul Ion Basgan a brevetat în 1934 un procedeu de extracţie care îi poarta numele, folosit după 1944 nu numai în România, dar şi în SUA. În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale din România, acesta are o istorie de 110 ani, primele emanaţii de gaz natural au fost descoperite la Sărmăşel, judeţul Mureş în anul 1909.

Anul 1910 marchează prima intenţie din Europa de transport a gazelor, finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmăşel la Turda pe o distanţă de 55 km, iar în 1915, se înfiinţează prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), cu obiectul de activitate exclusiv: explorarea, forarea, exploatarea, transportarea şi distribuirea gazelor naturale din bazinul transilvănean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel