Fotografia extrem de veche a unui mare român a fost restaurată cu o măiestrie greu de egalat / Imaginea completă cu Eroul Național, în articol
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori
Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori
Artistul Florin Roștariu și-a surprins urmăritorii cu o restaurare și o colorizare de excepție a fotografiei unuia dintre cei mai mari români.

Ai fotografii vechi acasă și ți-ai dori să le restaurezi și să le dai un strop de culoare? Ei bine, cu tehnica modernă de editare, acest lucru este posibil iar străbunii pot fi „readuși la viață“ prin măiestria unor oameni care au dezvoltat un veritabil simț artistic de editare a acestor fotografii vechi.

Unul dintre acești artiști este Florin Roștariu, care în ultimii ani și-a încântat urmăritorii de pe profilul său de Facebook, dar și pe cei care urmăresc pagina Istorie în Culori, prin nenumăratele restaurări și colorizări de excepție ale unor mari români. Florin Roștariu l-a colorizat pe Emil Costinescu, economistul român de la finele secolului al XIX-lea, de la care își trage numele stațiunea Costinești, pe Regina Maria a României, atunci când încă era prințesă și nu urcase pe tronul Rgatului României, pe omul politic Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, datorită averii impresionante pe care a deținut-o și, de asemenea, a reușit o restaurare de excepția e chipului lui Mircea cel Bătrân.

CITEȘTE ȘI          -        Recunoști copilul din această imagine restaurată? Este unul dintre cei mai îndrăgiți români / fotografie completă în articol

200 de ani de la nașterea Eroului Național

În fotografia de mai jos, Florin Roștariu l-a colorizat pe nimeni altul decât Avram Iancu, de la nașterea căruia se împlinesc în luna septembrie 200 de ani. Oficializat prin Legea nr. 230/2016 ca „Erou al Naţiunii Române“, Avram Iancu și-a făcut loc în pleiada de înaintași care au jucat un rol definitoriu în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul românesc.

Crăișorul Munților a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori

Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori

Cine a fost Avram Iancu

Avram Iancu s-a născut la 1824 în Vidra de Sus, în Transilvania, și a fost o figură marcantă a mișcării naționale românești din această regiune în secolul al XIX-lea. Fiind avocat de profesie, s-a implicat activ în Revoluția de la 1848, devenind un lider recunoscut al românilor transilvăneni. Iancu a fost un fervent susținător al drepturilor și libertăților românilor din Imperiul Habsburgic, luptând împotriva opresiunii naționale și sociale. Abilitățile sale organizatorice și charisma personală au fost esențiale în mobilizarea maselor și în formarea unei armate de țărani și mineri care să sprijine cauza revoluționară.

În timpul revoluției, Avram Iancu a avut un rol crucial în confruntările cu trupele maghiare, care urmăreau menținerea dominației asupra Transilvaniei. El a reușit să coordoneze apărarea Munților Apuseni și a contribuit la păstrarea spiritului de rezistență al românilor în fața atacurilor. Eforturile sale au culminat cu proclamarea cererilor românilor în cadrul Adunării Naționale de la Blaj din 1848, unde a subliniat necesitatea recunoașterii națiunii române ca egală în drepturi cu celelalte națiuni din Imperiu. Deși revoluția nu a reușit să-și atingă toate obiectivele, Iancu a rămas un simbol al luptei pentru libertate și dreptate.

După înfrângerea revoluției, Avram Iancu a trăit retras în Munții Apuseni, unde a continuat să fie respectat și venerat de comunitatea locală. A murit în 1872, în Baia de Criș, iar moartea sa a lăsat un gol profund în rândul celor care îl considerau un erou național. Moștenirea sa a fost perpetuată prin numeroase monumente și comemorări, iar figura lui Avram Iancu rămâne emblematică în istoria României, simbolizând curajul și determinarea în fața asupririi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel