Fotbalul românesc pe mâna fiilor moare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotbalul românesc pe mâna fiilor moare. Sursa: Pixabay
Fotbalul românesc pe mâna fiilor moare. Sursa: Pixabay
Nu mai e nimic surprinzător în momentul în care un antrenor din Liga 1 sau Liga a II-a îşi trimite propriul copil în teren, într-un meci oficial. Banalitatea momentelor de acest fel poate fi asemănată cu indicarea minutelor de prelungire. Dar ce facem când fotbalul românesc se stinge pe mâna fiilor?

În fotbal există o regulă nescrisă. Dacă tatăl a fost un mare fotbalist,  aproape mereu fiul se zbate în umbra legendei. Au fost prea puţine excepţii de la această regulă, şi îi amintim aici pe Paolo Maldini sau Jordi Cruyff. Însă nici aceştia nu au fost trimişi în teren de părinţii lor. 

În România, totul a început cu Hagi. Gică, Regele, unul dintre cei mai buni fotbalişti din istoria fotbalului românesc, alături de Dobrin, Balaci şi alţii ca ei, l-a trimis pe Ianis, fiul, prinţul, în teren pentru Viitorul Constanţa când acesta era încă foarte tânăr. I-a pus şi banderola de căpitan pe braţ şi l-a ţinut în teren şi în ciuda unor evoluţii mai slabe. 

Calităţile nu pot fi puse la îndoială, e drept, dar presiunea numelui este uriaşă. Lumea aşteaptă de la un Hagi strălucire, nu obişnuinţă. Iar Ianis, până acum, nu a reuşit decât sporadic să fie urmaşul lui Hagi pe teren. 

Ianis nu este, însă, singurul exemplu. Actualmente, David Croitoru, fiul lui Marius Croitoru, este trimis aproape etapă de etapă câteva minute în teren pentru FC Botoşani, echipă pe care tatăl său o antrenează. Asta deşi, chiar în spusele patronului, evoluţiile sale sunt extrem de slabe, iar în România şi chiar la Botoşani sunt mult mai mulţi juniori mai buni decât el. 

"O piesă moartă a fost juniorul, băiatul lui Marius Croitoru, care în opinia mea nu este de echipa noastră. Sunt alți jucători care ar putea face mult mai mult decât el.El (n.r Marius Croitoru) știe opinia mea legată de David, dar insistă ca un catâr, nu înțeleg de ce. Sunt sufocat de toți cei care îmi spun de el. El își face echipa, nu o fac eu, dar în opinia mea avem juniori mai buni. Astăzi am jucat în zece oameni cu David", declara Valeriu Iftime, patronul de la Botoşani, după victoria cu Poli Iaşi.

Piesă moartă timp de 21 de minute pe teren. Şi, dacă e să dăm crezare spuselor patronului, 21 de minute doar pentru că e băiatul lui tata. 

În general, în academiile de fotbal din România se ştie că joacă cei cu părinţi influenţi, cei care pot plăti mai mult, şi  nu mereu cei cu cele mai bune calităţi. Acum, însă, se pare că joacă cei cu taţii pe banca tehnică. Iar în ritmul ăsta, cine mai salvează fotbalul românesc, dacă pe copiii antrenorilor nu ne putem baza? 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel