Fotbalul exploatează războiul dintre Rusia şi Ucraina, acuză directorul executiv al clubului Şahtior Doneţk
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 24 iun 2022, 17:07
WhatsApp
Decizia FIFA de a permite jucătorilor şi antrenorilor să îşi suspende contractele a slăbit echipele ucrainene, spune directorul lui Shakhtar Donetk într-un interviu.

Fotbalul ucrainean a fost zguduit de invazia Rusiei din luna februarie. FIFA a încercat să faciliteze plecarea jucătorilor străini de la echipele din Ucraina în afara perioadei obişnuite de transferuri, introducând reglementări temporare care să le permită acestora să aranjeze transferuri în altă parte.

FIFA a decis să prelungească aceste reguli cu încă un an, permiţând jucătorilor şi antrenorilor să îşi suspende contractele până în 2023.

Directorul executiv al clubului Shakhtar, Serghei Palkin, a susţinut că ultima decizie a FIFA a slăbit echipele ucrainene şi a deschis o oportunitate pentru agenţii de a le exploata.

El a declarat pentru The Athletic: „Unii agenţi ne distrug. Ei încearcă să fure jucători. Fac jocuri, contactează cluburi, spunând că nu ne plătesc, iar înţelegerile sunt rupte. Nu vă puteţi imagina ce se întâmplă.”

G Ad:

Agenţii ajung la cluburi şi spun: „Nu plătiţi Shakhtar, jucătorii vor deveni liberi, plătiţi-mi mie 10 milioane de euro şi uitaţi de club". Puterea de a decide asupra suspendării contractelor este acum în mâinile agenţilor jucătorilor.

Aceasta nu reflectă intenţia clubului de a salva jucătorii şi investiţiile. Iar acum, practic, avem nouă zile pentru a conveni cu jucătorii noştri vânzarea sau împrumutul lor la cluburi străine, ceea ce este pur şi simplu imposibil.”, a spus revoltat conducătorul ucrainean.

„FIFA nu a ajutat cluburile ucrainene prin emiterea de regulamente. Dimpotrivă, a înrăutăţit semnificativ negocierile noastre cu jucătorii şi a făcut agenţii şi mai puternici şi mai bogaţi.", a mai completat acesta.

FIFA a confirmat marţi că regulile temporare au fost prelungite, declarând: „În cazul în care cluburile afiliate la Asociaţia Ucraineană de Fotbal (UAF) sau la Uniunea de Fotbal a Rusiei (FUR) nu ajung la un acord reciproc cu jucătorii şi antrenorii străini respectivi înainte sau la 30 iunie 2022, şi dacă nu se convine altfel în scris, aceşti jucători şi antrenori vor avea dreptul de a-şi suspenda contractele de muncă cu cluburile lor până la 30 iunie 2023.Aceste prevederi oferă jucătorilor şi antrenorilor posibilitatea de a se antrena, de a juca şi de a primi un salariu, protejând în acelaşi timp cluburile ucrainene şi facilitând plecarea jucătorilor şi antrenorilor străini din Rusia."

UEFA, sancţiuni pentru echipele de fotbal ruseşti. Excluderi din toate competiţiile

UEFA a decis să excludă toate echipele ruseşti din competiţiile europene. 

1. Echipa națională masculină a Rusiei nu va participa în Grupa 2 a Ligii Națiunilor și va fi clasată automat pe locul 4. Așadar, va retrograda.

2. Echipa națională feminină a Rusiei nu va mai participa la Campionatul European din 2022, programat în perioada 6-31 iulie, iar locul său va fi luat de Portugalia, adversara învinsă de Rusia în play-off.

3. Echipa națională feminină a Rusiei nu și-a jucat meciurile din luna aprilie din calificarea pentru Cupa Mondială din 2023 și va fi exclusă din competiție, toate rezultatele anterioare fiind considerate nule.

4. Echipa națională masculină U21 a Rusiei nu și-a jucat partidele din luna martie, pentru EURO 2023, care se va juca în România, și i-au fost anulate toate rezultatele.

5. Fără cluburi din Rusia în Liga Campionilor, Europa League sau Conference League

6. Rusia nu va avea cluburi afiliate care să participe la competițiile aflate sub egida UEFA în sezonul 2022/2023. În consecință, vor fi excluse toate echipele de club masculine și feminine, din toate competițiile sale.

7. De asemenea, Rusia va primi cel mai mic coeficient UEFA pe care l-a avut într-unul din ultimele cinci sezoane - 4,333 pentru cluburi și 1,750 pentru echipa națională.

8. Naționala feminină a Rusiei nu va participa la Campionatul European de Futsal, programat în perioada 1-3 iulie în Portugalia, și va fi înlocuită de Ungaria.

9. Vor fi excluse și toate echipele de juniori, naționale și cluburi, din Rusia.

10. În plus, Comitetul Executiv al UEFA a exclus de la masa discuțiilor ofertele Rusiei pentru a organiza Campionatul European din 2028 sau 2032.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro