Fotbal-Iran: Anchetă după ce o tânără care a încercat să intre pe stadion deghizată în bărbat şi-a dat foc
Justiţia iraniană a deschis o anchetă după ce o tânără care a încercat să intre pe un stadion de fotbal deghizată în bărbat şi-a dat foc săptămâna trecută în faţa unui tribunal, pierzându-şi viaţa, a anunţat presa de stat citată de AFP.
Vicepreşedinta iraniană Masoumeh Ebtekar i-a adresat şefului puterii judecătoreşti o scrisoare în care-i cerea deschiderea unei anchete, potrivit agenţiei IRNA.
Sahar Khodayari, 30 de ani, a fost arestată anul trecut când încercat să intre pe stadion deghizată în bărbat ca să asiste la un meci al echipei favorite, Esteghlal FC din Teheran, potrivit site-ului Varzesh3, care a citat-o pe sora tinerei.
În Iran, accesul femeilor pe stadioane a fost interzis după revoluţia islamică din 1979.
Supranumită "fata albastră", aluzie la culorile lui Esteghlal, Sahar Khodayari s-a autoincendiat săptămâna trecută în faţa unui tribunal din Teheran, după ce a auzit că va petrece şase luni în închisoare, conform Varzesh3.
Site-ul ministerului Justiţiei, Mizan Online, a indicat marţi că nu a fost pronunţată nicio sentinţă şi nici măcar nu a existat un proces.
Moartea lui Sahar Khodayari a stârnit emoţie pe reţelele de socializare, unde au fost lansate apeluri ca FIFA să excludă Iranul din competiţiile internaţionale, iar fanii să boicoteze meciurile.
Pe reţelele de socializare au circulat imagini care ar fi arătat-o pe femeie la spital, acoperită de bandaje.
Ali Karimi, legenda fotbalului iranian, a cerut celor 4,5 milioane de abonaţi ai săi pe Instagram să boicoteze stadioanele până la noi ordine. "Femeile de pe pământul nostru sunt mai bune decât bărbaţii", a scris el.
Esteghlal FC a prezentat condoleanţe într-un comunicat.
Într-un comunicat, FIFA a afirmat marţi că "regretă această tragedie" şi a cerut din nou autorităţilor iraniene să "asigure libertatea şi securitatea tuturor femeilor angajate în această bătălie legitimă pentru a pune capăt interdicţiei de a intra pe stadioane".
Amnesty International a calificat drept "şocantă" moartea tinerei. Philip Luther, de la Amnesty International, a declarat: "Moartea sa (...) trebuie să provoace o schimbare în Iran pentru a evita asemenea tragedii în viitor".
FIFA a crescut în acest an presiunile asupra Iranului, pentru ca această ţară să autorizeze prezenţa femeilor pe stadioane la meciurile din preliminariile Cupei Mondiale 2022.
Ministerul Sportului a informat, pe 25 august, că femeile vor putea urmări din tribune meciul Iran - Cambogia, de pe 10 octombrie, din preliminariile CM 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News