Data publicării:
Fostul ministru de finanţe Rishi Sunak, candidat la succesiunea lui Boris Johnson
'Cineva trebuie să preia controlul în acest moment şi să ia deciziile corecte. De aceea candidez pentru a fi următorul lider al Partidului Conservator şi prim-ministrul dumneavoastră', a spus Sunak, considerat unul din favoriţii cursei, într-o postare video pe Twitter.
Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, a demisionat marţi din funcţia de ministru de finanţe, imediat după anunţul similar al ministrului sănătăţii Sajid Javid, declanşând o hemoragie de plecări din guvern care a dus în final la demisia lui Boris Johnson.
Regulile şi calendarul competiţiei care îl va desemna pe succesorul lui Johnson vor fi stabilite săptămâna viitoare de un comitet al partidului. În scrisoarea de demisie, Sunak a spus că devenise evident că abordarea sa faţă de economie era prea diferită de a lui Johnson atunci când încercau să se pună de acord asupra paşilor următori pentru ţară.
'Deciziile pe care le luăm astăzi vor hotărî dacă generaţia următoare de britanici va avea la rândul ei o şansă la un viitor mai bun'
El a continuat pe această temă în postarea video de anunţare a candidaturii.
'Deciziile pe care le luăm astăzi vor hotărî dacă generaţia următoare de britanici va avea la rândul ei o şansă la un viitor mai bun', a spus Rishi Sunak.
'Înfruntăm acest moment cu onestitate, seriozitate şi determinare? Sau ne spunem nouă înşine poveşti liniştitoare care ar putea să ne facă să ne simţim mai bine pe moment, dar îi vor lăsa pe copiii noştri într-o situaţie mai rea mâine?', a adăugat el în mesaj.
Citește și - Laburiştii britanici ameninţă conservatorii cu alegeri anticipate, dacă nu instalează un alt interimar în locul lui Boris Johnson care se agață de putere
Partidul Laburist britanic, de opoziţie, a transmis vineri că va introduce săptămâna viitoare un vot parlamentar de neîncredere împotriva premierului conservator demisionar Boris Johnson, dacă Partidul Conservator nu instalează un alt premier interimar în locul acestuia, relatează Reuters şi AFP.
După numeroase scandaluri şi amplificarea contestării din interiorul propriei sale tabere, Boris Johnson şi-a anunţat joi demisia. Însă el vrea să rămână interimar până la numirea viitorului premier conservator, un proces care au putea dura chiar şi câteva luni, intenţie neagreată nici de responsabili din propriul său partid şi nici de opoziţie.
Comitetul 1922, organismul de organizare al Partidului Conservator, va anunţa săptămâna viitoare detalii despre calendarul desemnării viitorului şef al guvernului.
Alegeri anticipate dacă va trece votul de neîncredere
Însă liderul laburiştilor, Keir Starmer, a declarat vineri că dacă până săptămâna viitoare conservatorii nu instalează un alt premier interimar, va fi introdus un vot ne neîncredere care, dacă va reuşi, va antrena declanşarea alegerilor anticipate.
Revine Partidului Conservator datoria să facă lucrul corect (...) Dacă nu-l fac, atunci vom interveni noi cu un vot de neîncredere, a promis liderul opoziţiei laburiste, mesaj confirmat şi de adjuncta sa, Angela Rayner. Johnson este un mincinos dovedit înecat în corupţie, nu mai putem sta aşa încă două luni, a declarat presei Angela Rayner, cerându-le conservatorilor numirea unui alt premier interimar.
Dacă ei nu fac acest lucru, noi suntem clari asupra faptului că vom prezenta o moţiune de cenzură înaintea vacanţei parlamentare care începe din 22 iulie, a precizat ea.
Citește și - Palatul Buckingham neagă că Regina ar fi vorbit cu Boris Johnson înainte de demisie
Palatul Buckingham neagă că Regina Elisabeta a II-a ar fi vorbit cu premierul demisionar Boris Johnson.
Palatul Buckingham a refuzat să comenteze dacă regina Elisabeta a II-a a avut vreo comunicare cu premierul britanic Boris Johnson joi dimineață, a informat agenția de presă britanică AP și CNN.
Regina se află la Castelul Windsor, iar Circulara Curții a înregistrat că și-a ținut audiența săptămânală prin telefon cu Johnson miercuri seara, potrivit PA.
O guvernare definită de scandaluri
Guvernul lui Boris Johnson a fost afectat de o serie de scandaluri, de la acuzații de nerespectare a regulilor de carantină și dezvăluiri privind petrecerile ilegale organizate în Downing Street, până la acuzații de abuz din partea parlamentarilor conservatori. Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din opoziție, a răspuns la informațiile conform cărora Boris Johnson demisionează din funcția de lider al Partidului Conservator, numind aceasta „vestire bună”.
”El a fost întotdeauna inapt pentru această funcție”, a spus Starmer într-o declarație distribuită pe Twitter. "El a fost responsabil pentru minciuni, scandaluri și fraudă la scară industrială. Și toți cei care au fost complici ar trebui să le fie total rușine". Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News