Fosta mâna dreaptă a lui Merkel: ”Ar trebui să recunoască că a greșit în privința Rusiei”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Potrivit lui Schaeuble, Germania ”nu a vrut să vadă” cum stau lucrurile cu adevărat, în timp ce făcea afaceri cu Moscova și planifica, printre altele, construcția Nord Stream.

Acesta este motivul pentru care fostul cancelar Angela Merkel ar trebui să recunoască ”că a greșit”. Critica vine de la bărbatul care a fost brațul drept al fostului lider al creștin-democraților germani, Wolfgang Schaeuble.

Într-un interviu complet cu săptămânalul Handelsblatt citat de Europa Today, fostul președinte al Bundestagului și fost ministru de Interne și de Finanțe, i-a răspuns jurnalistului care l-a întrebat dacă este supărat pe sine pentru felul în care Berlin a tratat Moscova.

"Desigur că sunt. Nu am vrut să vedem. Și asta este valabil pentru fiecare dintre noi." Schaeuble se gândește la vremea când a fost ministru de Interne și a negociat cu rușii pentru a reduce terorismul islamic. "Aș fi putut să văd ce împinge Rusia în Cecenia. Sau l-aș fi putut asculta pe fostul președinte polonez, Lech Kaczynski", a avertizat el după atacul din Georgia. ”Mai întâi a fost Georgia, apoi Ucraina, apoi Moldova, apoi Țările Baltice și apoi Polonia”, a spus fostul ministru.

Politicianul, care a fost șoimul austerității în Europa, a întocmit apoi o listă a marilor cancelari ai națiunii, numindu-i pe Konrad Adenauer, Willy Brandt și Helmut Kohl, dar excluzându-l pe Merkel. ”Este poate încă prea devreme pentru a judeca definitiv dacă Angela Merkel se numără printre marii cancelari”, a spus el.

Și despre invazia Ucrainei, Schaeuble a susținut că "se putea ști. Putin a spus întotdeauna public că dezintegrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă și că a vrut să o inverseze".

Citește și:

Kaczyński, mesaj tăios față de Germania: Ar trebui să tacă! În realitate, tradiția democratică germană e foarte discutabilă. Alte puteri au introdus democrația acolo

Liderul partidului Lege și Justiție (PiS), Jarosław Kaczyński, vorbind la Olsztyn în weekend, a atacat din nou Germania, declarând că țara este ipocrită pentru că a încercat să dea lecții Poloniei.

El a adăugat că „ar trebui să fie ultimii care să facă acest lucru și ar trebui să tacă”, având în vedere istoria lor trecută.

Potrivit liderului PiS, Germania s-a poziționat ca o „superputere morală” pentru a beneficia de puterea sa soft. Cu toate acestea, dacă Germania nu începe discuțiile cu privire la problema despăgubirilor, își vor pierde această aură, a afirmat el.

Kaczyński a spus că, în realitate, după cel de-al Doilea Război Mondial, criminalii din Germania au fost printre principalii cărora li s-a acordat amnistia.

„Pedeapsa cu moartea a fost abolită la începutul existenței Republicii Federale Germania”, a spus el. S-a decis că oricine se supune legii na*iste nu era un criminal. În acest fel, chiar și făptuitorii de la Ausc*witz au evitat pedeapsa.

„O sută de mii de polonezi au fost condamnați în procese sumare și executați la Auschwitz, dar judecătorii care au pronunțat hotărârile nu au fost pedepsiți deoarece au acționat în conformitate cu legea existentă”, a spus Kaczuński. Liderul PiS a remarcat că mulți criminali de război au continuat să aibă cariere politice după război și mulți au rămas în forțele de poliție.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel