Data actualizării:
Data publicării:

Fost procuror general, arestat în legătură cu dispariția a zeci de studenți în anul 2014. Ce s-ar fi întâmplat cu cei 43 de tineri

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fost procuror general, arestat în legătură cu dispariția a zeci de studenți în anul 2014. Ce s-ar fi întâmplat cu cei 43 de tineri / Foto: Pexels
Fost procuror general, arestat în legătură cu dispariția a zeci de studenți în anul 2014. Ce s-ar fi întâmplat cu cei 43 de tineri / Foto: Pexels

Un fost procuror general, arestat în legătură cu dispariția a zeci de studenți în anul 2014.

Fostul procuror general al Mexicului a fost arestat, transmite Agerpres. Justiţia mexicană a ordonat vineri  și arestarea a 64 de poliţişti şi militari, în legătură cu dispariţia în 2014 a 43 de studenţi de la şcoala normală din Ayotzinapa (sud), după publicarea unui raport al unei comisii oficiale care a calificat acest scandal drept "crimă de stat", transmite sâmbătă AFP.

Ce acuzații i se aduc fostului procuror general



Vineri seară, fostul procuror general Jesus Murillo Karam a fost reţinut la domiciliul său din Mexic pentru "dispariţie forţată, tortură şi delicte împotriva administrării justiţiei", fără ca el să opună rezistenţă, a anunţat parchetul într-un comunicat. Instituţia mexicană a mai anunţat că mandate de arestare au fost emise pe numele a 20 de reprezentanţi ai armatei şi a 44 de poliţişti pentru presupusa lor implicare în acest dosar, care a şocat profund Mexicul şi comunitatea internaţională.

Cei 64 de poliţişti şi militari sunt căutaţi pentru "crimă organizată, dispariţie forţată, tortură, omucidere şi delicte împotriva administrării justiţiei", a menţionat parchetul. Identitatea şi calitatea persoanelor căutate nu au fost precizate.

Detalii despre dosar



Murillo Karam, care a deţinut funcţia de procuror general în mandatul preşedintelui Enrique Pena Nieto (2012-2018) şi a condus o primă anchetă controversată cu privire la aceste dispariţii, este un fost membru de marcă al Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI) care a guvernat Mexicul fără întrerupere timp de 71 de ani până în 2000.

El este cea mai importantă personalitate arestată până în prezent în cadrul acestei anchete, care a repornit de la zero după venirea la putere, în 2019, a preşedintelui de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador.

Totodată, parchetul a emis mandate de arestare împotriva a 14 membri ai cartelului de traficanţi de droguri Guerreros Unidos.

Ce s-a întâmplat cu studenții



În noaptea de 26 spre 27 septembrie 2014, un grup de studenţi de la o şcoală pedagogică din Ayotzinapa, în statul meridional Guerrero, s-a deplasat în oraşul vecin Iguala pentru "a rechiziţiona" autobuze cu scopul de a se deplasa la Ciudad de Mexico pentru a participa la o manifestaţie. Potrivit anchetei, 43 de tineri au fost arestaţi de poliţia locală în colaborare cu narcotraficanţi din Guerreros Unidos, au fost împuşcaţi şi apoi arşi într-o groapă de gunoi din motive care nu au fost elucidate. Doar rămăşiţele a trei dintre ei au putut fi identificate.

Joi, un raport oficial publicat de "Comisia pentru adevăr Ayotzinapa", creată de Lopez Obrador, a apreciat că militari mexicani au o anumită responsabilitate în această crimă.

"Acţiunile lor, omisiunile sau participarea lor au permis dispariţia şi executarea studenţilor, precum şi moartea a alte şase persoane", a declarat subsecretarul de la Ministerul de Interne, Alejandro Encinas, în timpul prezentării publice a raportului, într-o conferinţă de presă.

"O acţiune instituţională nu a fost acreditată, dar au existat responsabilităţi clare ale elementelor" din cadrul forţelor armate, a adăugat Encinas, fără a preciza dacă aceste "elemente" se află încă în activitate. Encinas a calificat în mai multe rânduri afacerea Ayotzinapa drept "crimă de stat".

În aceeaşi conferinţă de presă, guvernul mexican i-a declarat morţi pe toţi studenţii dispăruţi. Toate indiciile ne conduc către această "realitate tristă", le-a declarat Encinas reporterilor, potrivit dpa.

Probele ar fi fost falsificate



O primă comisie, Grupul interdisciplinar de experţi independenţi (GIEI), care a fost creat în virtutea unui acord între guvernul lui Pena Nieto şi Comisia Interamericană pentru drepturile omului (CIDO), a susţinut că mai mulţi militari au falsificat probele găsite la groapa de gunoi unde cadavrele studenţilor au fost incinerate.

Potrivit versiunii polemice a guvernului Pena Nieto, poliţişti corupţi i-au arestat pe studenţi şi i-au predat cartelului Guerreros Unidos, care i-a asasinat şi i-a incinerat în groapa de gunoi din vecinătatea oraşului Cocula, aruncând rămăşiţele în râul San Juan.

Această primă anchetă oficială, condusă de Murillo Karam şi ale cărei concluzii au fost respinse de familiile victimelor şi de experţi independenţi, nu atribuia nicio responsabilitate militarilor.

Ce spune președintele mexican



Administraţia Lopez Obrador a respins concluziile primei anchete oficiale, susţinând că cadavrele nu aveau cum să fie incinerate în groapa de gunoi din Cocula.

A face publică această situaţie atroce şi inumană şi, în acelaşi timp, a-i pedepsi pe vinovaţi, ne permite să evităm ca astfel de evenimente deplorabile să se repete" şi "întăreşte instituţiile", a declarat vineri Lopez Obrador.

Preşedintele mexican a mai spus că va continua să insiste pe lângă Israel pentru a obţine extrădarea fostului şef al agenţiei de investigaţii penale din cadrul biroului procurorului general, Tomas Zeron. Acuzat de amestec în afacerea Ayotzinapa, Zeron, care se declară nevinovat, a fugit în Israel unde a cerut azil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel