Data publicării:

Fost comandant al unei miliții siriene, condamnare la 12 ani pentru crime împotriva umanității

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @fabrikasimf
FOTO: Freepik @fabrikasimf

Un membru al unei miliții pro- Al-Assad a fost condamnat pentru crime împotriva umanității.

Un fost ”comandant” al unei miliţii siriene a fost condamnat pentru crime împotriva umanităţii, în special complicitate la tortură în regimul preşedintelui Bashar Al-Assad. Sentința sa, de 12 ani de închisoare, a  fost dată de un tribunal din Olanda, relatează AFP, citat de Agerpres.

Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, de origine siriană, identificat doar ca Mustafa A., a fost ”comandant” al miliţiei Liwa al-Quds, extrem de loială regimului de la Damasc, a indicat tribunalul.

”Membrii Liwa al-Quds s-au făcut vinovaţi de crime de război, cum ar fi jafurile şi violenţele împotriva civililor şi întemniţarea ilegală a civililor”, a declarat tribunalul de la Haga.

În 2013, Mustafa A. a fost implicat direct în arestarea unui bărbat considerat un susţinător al opoziţiei, originar dintr-o tabără de refugiaţi palestinieni de lângă Alep.

El a fost târât din casă în faţa familiei sale şi predat serviciilor de informaţii ale armatei aerului siriene, care l-au torturat cu brutalitate, potrivit instanţei.

Complice la tortură

Judecătorii au constatat că inculpatul ştia că serviciile de informaţii erau cunoscute pentru practicile lor crude de tortură care duceau adesea la moarte.

”Ca urmare a rolului său în arestarea şi transferul palestinianului la această agenţie, (el) este complice la tortura acestuia”, se arată în verdict.

Mustafa A. locuia din 2020 în Olanda, unde ceruse azil. El a fost arestat la domiciliul său din Kerkrade (sud), în mai 2022.

”Acestea sunt crime comise în Siria. Judecătorul olandez încă se poate pronunţa asupra acestei chestiuni, deoarece acestea sunt crime internaţionale, iar bărbatul se află de acum în Ţările de Jos”, a spus instanţa.

Este pentru prima dată când un astfel de caz este judecat în Olanda şi ar putea deschide calea pentru urmărirea penală a altor suspecţi care locuiesc în ţară.

Declanşat de represiunea demonstraţiilor pro-democraţie, în războiul din Siria aproximativ 500.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, infrastructura ţării a fost devastată şi milioane de persoane au fost strămutate.

Citește și: Israel va trebui să se apere în fața acuzațiilor de genocid la Curtea Mondială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel