Forțele speciale ale Statelor Unite și ale altor țări NATO ar opera pe teritoriul Ucrainei în secret. Ce este rețeaua "Comando"
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 26 iun 2022, 18:41
WhatsApp
Forțele speciale ale Statelor Unite și ale altor țări NATO ar opera pe teritoriul Ucrainei în secret. Ce este rețeaua "Comando" / Foto: Pexels
Forțele speciale ale Statelor Unite și ale altor țări NATO ar opera pe teritoriul Ucrainei în secret. Ce este rețeaua "Comando" / Foto: Pexels
Forțele speciale ale Statelor Unite și ale aliaților săi ar opera pe teritoriul Ucrainei, potrivit  The New York Times.

În Ucraina, forțele speciale ale unui număr de țări NATO ar opera în secret. Ar fi vorba despre o rețea numită "Comando" din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Canada și Lituania, scrie The New York Times, citând sursele sale.

Potrivit publicației: "În ciuda faptului că administrația Biden a spus că nu va trimite trupe americane în Ucraina, unii oficiali CIA au continuat să opereze pe ascuns în țară, în principal la Kiev.". Ziarul a adăugat că sarcina lor este să transfere "o cantitate uriașă de informații" părții ucrainene.

"În același timp, câteva zeci de comandouri din alte țări NATO, inclusiv Marea Britanie, Franța, Canada și Lituania, lucrează și în interiorul Ucrainei.", au mai spus sursele publicației citate.

Ziarul amintește că "Statele Unite au rechemat 150 dintre instructorii săi militari care lucrau în Ucraina înainte de începerea operațiunii speciale a Rusiei". Dar comandourile fie au rămas, fie s-au mutat de atunci în și din țară, antrenând și sfătuind trupele ucrainene și oferind o rută terestră pentru arme și alte ajutoare, au spus trei oficiali americani.

În articol se mai spune că prezența comandourilor "indică amploarea eforturilor ascunse de a ajuta Ucraina".

Unde se află aceste comandouri și cum opereazăOficialii americani și alți occidentali spun, sub rezerva anonimatului, că aceste comandouri străine "nu sunt în linia frontului cu trupele ucrainene, le sfătuiesc de la sedii din alte părți ale țării sau de la distanță prin comunicații criptate (...). Cu toate acestea, există indicii că logistica, rezultatele antrenamentului și sprijinul lor de informații sunt simțite pe câmpul de luptă".

Potrivit surselor ziarului, în Germania "pentru coordonarea asistenței militare către comandourile și alte trupe ucrainene" a fost creată o structură specială, care include până la 20 de țări.

Secretarul armatei americane Christine Wormuth a declarat, la un eveniment de securitate națională la Consiliul Atlantic, că această structură "ajuta la gestionarea fluxului de arme și echipamente către Ucraina", scrie The New York Times.

"Încercăm să coordonăm mișcarea tuturor acestor mărfuri diferite.", a spus ministrul, citat de ziar.

Șoigu a mers în inspecție în Ucraina. Comandații ruși, puși să dea raportul. "Vă asigur că mai aveți multe fapte glorioase de făcut"

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat duminică posturile de comandă ale armatei ruse din Ucraina, a anunţat departamentul militar, scrie Interfax.

"Ministrul Apărării al Federației Ruse, generalul de armată Serghei Șoigu, a inspectat gruparea de trupe ruse implicate într-o operațiune militară specială în Ucraina. La posturile de comandă ale grupărilor ruse, Șoigu a auzit rapoarte de la comandanți privind situația și acțiunile actuale ale Forțelor Armate Ruse în principalele zone operaționale.", se arată în comunicatul Ministerului Apărării al Rusiei.

Potrivit comunicatului,Șoigu ar fi "acordat o atenție deosebită organizării unui sprijin cuprinzător pentru ostilități și creării tuturor condițiilor de viață necesare în punctele de desfășurare temporară a armatei ruse". În plus, ministrul Apărării al Rusiei a oferit militarilor medalia Steaua de Aur a Eroului Federației Ruse și Ordinul Curajului pentru eroism și dăruire în îndeplinirea misiunilor de luptă în timpul operațiunii, a mai spus ministerul.

Judecând după videoclipul difuzat de departamentul militar, împreună cu Șoigu, șeful Direcției Operaționale Principale (GOU) a Statului Major General al Forțelor Armate a Rusiei, prim-adjunctul șefului Marelui Stat Major, Serghei Rudskoy, și ministrul adjunct al Apărării Federației Ruse, responsabil cu antrenamentul de luptă, Yunus-Bek Yevkurov, a vizitat trupele ruse din Ucraina. Imaginile arată cum o delegație a Ministerului Apărării iese din elicopter, apoi ține o întâlnire, după care Șoigu acordă militarilor distincții.

"Vă asigur că mai aveți multe fapte glorioase înainte de făcut în folosul patriei noastre, al Forțelor Armate, al Forțelor Aeropurtate. Felicitări! Aveți grijă de voi", le-a spus Șoigu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?