Data actualizării:
Data publicării:

Formare guvern. MANEVRA PSD și suspendarea lui Iohannis. Detalii de culise

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Surse DC News au spus că PSD nu va negocia guvernul și nu va merge la consultări până nu se vor rezolva 'problemele' de organizare din Parlament, fiind vorba despre o întreagă metodologie.

Alegeri prezidentiale 2024

Prima manevră a PSD va fi în Parlament pentru a vota conducerea și până nu se va rezolva această chestiune, social-democrații nu încep negocierile pentru premier. În condițiile date, marja de negociere a lui Klaus Iohannis scade pentru că președintele riscă o suspendare.

Amintim că liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, l-a avertizat pe șeful statului că poate fi suspendat de Parlament dacă refuză propunerea PSD.

Întrebat într-o conferință de presă dacă PSD ar susține suspendarea lui Klaus Iohannis în cazul în care refuză propunerea partidului, Dîrzu a spus că nu s-a discutat încă acest aspect, dar că ar fi posibil acest lucru: "Nu s-a discutat încă, ar fi posibilă o chestiune de genul respectiv pentru că, încă odată, consider că voința cetățeanului sau a votantului este supremă'.

[citeste si]

Odată rezolvate problemele din Parlament, se poate lua în calcul chestiunea noului guvern. Dacă președintele nu îl va vrea pe Liviu Dragnea drept premier și îl va propune pe Dacian Cioloș, având majoriatate în Parlament, PSD poate să îl suspende pe Klaus Iohannis. Mai precis, scenariul ar fi următorul: intră Călin Popescu Tăriceanu, numește premierul, se votează și apoi Parlamentul poate să își retragă suspendarea. Practic nu i se dă prilej lui Klaus Iohannis să facă un referendum și fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, nimeni nu se va mai gândi să iasă în stradă mai ales că tocmai ce PSD a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare.

Când am putea avea un nou Guvern

Calendarul pentru formarea unui nou guvern intră în linie dreaptă imediat ce Biroul Electoral Central va anunța rezultatele finale ale votului. Noul Guvern și-ar putea începe mandatul cel mai devreme pe 30 decembrie 2016 și cel mai târziu după data de 3 ianuarie 2017.

Dacă premierul desemnat de Klaus Iohannis în urma consultării cu partidele își alege echipa rapid și noul Cabinet este votat de Parlament, noul Guvern va depune jurământul pe 30 decembrie.

Varianta 1:

15/16 decembrie: BEC anunţă rezultatele finale

19 decembrie: noii parlamentari depun jurământul

20 - 21 decembrie: consultări la Cotroceni

21 -22 decembrie: Klaus Iohannis desemnează noul premier

23 decembrie - 29 decembrie: premierul îşi alege echipa, audieri şi vot în Parlament

30 decembrie: depunerea jurământului

Varianta 2:

Dacă alegerea noilor miniștri va dura mai mult atunci noul Guvern își va începe mandatul după data de 3 ianuarie

15/16 decembrie: BEC anunţă rezultatele finale

19 decembrie: noii parlamentari depun jurământul

20 - 21 decembrie: consultări la Cotroceni

21 -22 decembrie: Klaus Iohannis desemnează noul premier

23 decembrie - 3 ianuarie: premierul îşi alege echipa

după 3 ianuarie: audieri, vot în Parlament şi depunerea jurământului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel