Foreign Policy propune unirea Ucrainei cu Polonia, pe modelul Commonwealth-ului polono-lituanian, pentru a contracara Rusia: Ar fi cea mai mare forță militară din UE
Revista americană Foreign Policy a sugerat crearea unei structuri politice bazate pe Commonwealth-ul polono-lituanian ca o potențială soluție la problemele actuale care afectează Ucraina și Polonia.
Alianța formată în urmă cu peste 600 de ani de Uniunea Krewo ar putea oferi soluții pentru Europa de astăzi, potrivit revistei americane Foreign Policiy, citată de RMX.
Uniunea istorică, care a inclus și porțiuni semnificative din Belarus și Ucraina actuale, a ajutat la unirea unor teritorii extinse ale Europei de Est, inclusiv ținuturile vechii Rusii Kievene, și a contracarat amenințarea cavalerilor teutoni.
„Commonwealth-ul polono-lituanian a devenit una dintre cele mai mari țări din Europa și un laborator fascinant de guvernare politică, studiat în detaliu de părinții fondatori ai Statelor Unite, în special în Federalist Papers. După sfârșitul dinastiei Jageloniene, s-a transformat într-o monarhie electorală, asemănătoare orașelor-stat din Italia, dar care funcționa la o scară mult mai mare”, notează revista americană.
Revista evidențiază beneficiile Commonwealth-ului polono-lituanian, pornind de la principiul unanimității parlamentare, toleranța religioasă și libertatea de care se bucura nobilimea, în contrast cu monarhiile absolutiste din Europa de Vest.
„Dacă ar fi disponibilă o soluție politică similară pentru problemele cu care se confruntă Ucraina și Polonia astăzi?”, se întreabă cei de la Foreign Policy.
Uniunea polono-ucraineană, cea mai mare putere militară din UE
Acesta susține că o uniune politică între ambele țări nu este motivată de nostalgie, ci de interese comune.
„Cu siguranță, datorită a patru secole de istorie comună în cadrul Commonwealth-ului polono-lituanian, o mare parte din Ucraina de astăzi (și Belarus) împărtășește mult mai mult din trecutul său cu Polonia decât cu Rusia, în ciuda afirmațiilor propagandiștilor ruși care spun contrariul și în ciuda faptului că relația a fost adesea foarte complicată”, argumentează revista americană.
„Ambele țări se confruntă cu o amenințare din partea Rusiei. Astăzi, Polonia este un membru UE și NATO, în timp ce Ucraina este dornică să se alăture ambelor organizații. Chiar dacă războiul Ucrainei împotriva Rusiei se încheie cu o victorie decisivă a Ucrainei, alungând forțele ruse din țară, Kievul se confruntă cu o luptă potențial de decenii pentru a adera la UE, ca să nu mai vorbim de obținerea de garanții de securitate credibile din partea Statelor Unite”, notează Foreign Policy.
Revista își imaginează ce s-ar întâmpla dacă, după război, Polonia și Ucraina ar crea un stat comun federal sau confederal, combinând politicile externe și de apărare și aducând imediat Ucraina în UE și NATO.
„Uniunea Polono-Ucraineană ar deveni a doua cea mai mare țară din UE și, probabil, cea mai mare putere militară a acesteia, oferind mai mult decât o contrapondere adecvată tandemului franco-german – ceva ce lipsește foarte mult UE după Brexit”, mai scrie Foreign Policy.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News