Data publicării:

Fondul Suveran de Investiții. Propunerea legislativă, înregistrată la Senat

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Politica
WhatsApp

O propunere legislativă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSIDI) SA a fost înregistrată la Biroul permanent al Senatului, iniţiatori fiind 185 de parlamentari PSD şi ALDE, printre care şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. 

Lista operatorilor economici propuşi a face parte din portofoliul FSIDI conţine 89 de nume. Conform expunerii de motive, ei au fost aleşi în funcţie de următoarele criterii: neclasificarea în sectorul administraţiei publice, conform European System of Accounts 2010; companii profitabile cu capitaluri proprii suficiente şi cifră de afaceri semnificativă; o parte din societăţile incluse în listă sunt tranzacţionate pe piaţa bursieră, în timp ce pentru altele există premize în vederea listării lor şi a tranzacţionării ulterior preluării. 

Printre aceşti operatori economici se numără: Hidroelectrica SA, Romgaz SA, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva RA, SN Nuclearelectrica SA, Loteria Român, Registrul Auto Român, CFR Călători SA, Compania Naţională a Uraniului SA, Poşta Română SA, Compania Naţională Unifarm SA, Editura Didactică şi Pedagogică, Metrorex SA, CEC Bank, OMV Petrom, Rompetrol Rafinare SA. 

"Fondul Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii SA îşi propune ca obiectiv direct susţinerea dezvoltării economice prin investiţii în sectoare competitive, care antrenează un efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară", se arată în expunerea de motive. 

Se menţionează că programul de guvernare 2017-2020 prevede implementarea unei strategii economice de dezvoltare pe termen mediu şi lung, inclusiv prin crearea unor noi instrumente de investiţii. 

"Astfel, crearea unui fond suveran de investiţii reprezintă o măsură necesară de stimulare economică prin care, în urma tragerii de capital din piaţa financiară internă şi internaţională, vor putea fi constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii profitabile şi sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare în economie, conducând la dezvoltare, în paralel cu creşterea veniturilor bugetare", menţionează iniţiatorii, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel