Fondul Monetar Internațional vrea să reia misiunile în Rusia. Nouă țări europene protestează printr-o scrisoare trimisă șefei FMI
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres via Reuters
Foto: Agerpres via Reuters
Află în articol mai multe despre planurile Fondului Monetar Internațional.

Nouă țări europene au protestat vineri împotriva planurilor Fondului Monetar Internațional de a relua misiunile în Rusia, afirmând că reluarea dialogului cu o țară care a invadat o alta ar afecta reputația Fondului.

După invazia totală a Moscovei în Ucraina în februarie 2022, FMI a încetat consultările anuale cu Rusia, pe care creditorul de ultimă instanță cu sediul la Washington le face pentru toți membrii săi.

Dar, pe 2 septembrie, directorul executiv rus al FMI, Aleksei Mozhin, a declarat pentru Reuters că Fondul va reîncepe consultările online pe 16 septembrie și va continua cu o vizită a delegației FMI la Moscova pentru întâlniri cu oficiali ruși până la 1 octombrie.

„Am dori să ne exprimăm nemulțumirea profundă față de aceste planuri ale FMI”, au declarat miniștrii de Finanțe din Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Islanda, Danemarca, Norvegia și Polonia într-o scrisoare adresată șefei FMI, Kristalina Georgieva, văzută de Reuters.

Reuniune a miniștrilor de Finanțe și a bancherilor centrali din UE

Georgieva participă la o reuniune a miniștrilor de Finanțe și a bancherilor centrali din UE la Budapesta, iar aceștia o vor întreba despre planurile FMI acolo, au declarat oficialii UE.

„Ce recomandări vrea FMI să dea Rusiei la sfârșitul consultării? Cum să gestioneze mai bine o economie de război?”, a declarat un înalt oficial din zona euro.

În scrisoare se afirmă că, în calitate de țară agresoare, Rusia nu ar trebui să beneficieze de sfaturile FMI și se menționează că, în cazul în care FMI își va pune în aplicare planurile, aceasta va diminua dorința țărilor donatoare de a sprijini Ucraina prin intermediul inițiativelor FMI, deoarece va submina încrederea în FMI.

„Donatorii pot alege alte instituții, precum Banca Mondială sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”, a declarat înaltul oficial.

Scrisoarea mai spune că orice date pe care Rusia le-ar furniza FMI ar fi cenzurate pentru a arăta că economia țării ar merge bine și ar rezista sancțiunilor occidentale, făcând ca evaluarea FMI să fie inexactă.

Precizări în scrisoarea miniștrilor

De asemenea, Moscova ar folosi misiunea în scopuri propagandistice proprii și ar afecta reputația FMI, se mai spune în scrisoare.

„Prin urmare, facem apel la FMI să nu reia cooperarea cu Rusia și să rămână angajat față de scopurile și principiile Cartei ONU”, au declarat cele nouă țări.

„Îndemnăm toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI și conducerea sa, să continue să se abțină de la activitățile care implică statul agresor și să nu reia dialogul atât timp cât Rusia își continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, se arată în scrisoare.

FMI a declarat joi că vizita sa planificată în Rusia a fost în conformitate cu obligațiile sale regulate, precum și cu cele ale Rusiei ca țară membră.

Ultima misiune anuală a FMI a vizitat Rusia în noiembrie 2019, înainte de începerea pandemiei COVID. Nu au existat misiuni ale FMI în Rusia de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

Multe națiuni occidentale au evocat posibilitatea expulzării Rusiei din FMI în urma invaziei din Ucraina, dar acest lucru s-a dovedit dificil din cauza reticenței altor membri cu cote mari de vot, precum China și India.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel