Mulți oameni folosesc folia de aluminiu pentru a acoperi preparatele pe care le gătesc la cuptor, mai ales carnea. Totuși, folosirea foliei de aluminiu prezintă un pericol pentru sănătate, avertizează medicii, scrie Realitatea.net.
Specialiștii au studiat efectele aluminiului asupra celulelor cerebrale și au constat că expunerea la aluminiu scade dezvoltarea celulelor. De asemenea, alte probleme au fost semnalate după expunerea corpului la aluminiu, precum dureri musculare, dureri stomacale, ulcer, pierderea apetitului, Alzheimer, gură uscată și chiar convulsii. Aluminiul poate fi eliminat din corp dacă este depistat la timp, cu un aport sporit de magneziu, dar cel mai bine ar fi să îl evitați. În cazul gătitului la cuptor, sunt recomandate vasele din sticlă sau porţelan.
Alimentele care absorb mai ușor aluminiul
Un studiu publicat în 2006 a evaluat nivelurile de aluminiu din mai multe tipuri de carne gătită în folie de aluminiu. Creșterea concentrației de aluminiu din carne a fost de: între 89 și 378% pentru carnea roșie și între 74 și 214% pentru carnea de pasăre, scrie Doc.ro.
În plus, s-a dovedit că nivelul aluminiului crește odată cu temperatura și timpul de gătire, iar PH-ul alimentelor gătite în aluminiu reprezintă tot un factor pentru transferul acestuia în mâncare. Astfel, alimentele puternic acide precum roșiile, rubarbă, varză și fructele de pădure sau căpșunele, precum și preparatele condimentate, care au fost gătite în vase sau folie de aluminiu, colectează cantități mai mari din acest metal, față de alimentele alcaline. Așadar, fiecare sursă de aluminiu precum și metalele grele prin cumulare, poate duce depășirea limitei recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
Aluminiul se regăsește și în unele alimente
Corpul uman produce cantităţi mici de aluminiu, ceea ce înseamnă că expunerea minimă la acestă substanţă nu dăunează corpului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că ingestia a 40mg per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigură. Multe persoane sunt expuse la ingerarea a mai mult aluminiu decât doza zilnică stabilită. Aluminiul se regăseşte în porumb, brânză, sare, ierburi aromatice, condimente şi ceaiuri, scrie Csid.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- Ce sunt tahionii, particulele "suspecte" care au invadat Universul
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Sistemul RO-Alert și copiii dispăruți. Despescu: Numai prin sprijinul comunității putem avea un rezultat rapid
- Răzvan Dumitrescu, întrebare pentru George Tuță: De ce trebuia să guverneze PNL cu USR când PSD-PNL asigurase stabilitate în trecut?
- Ne așteaptă un weekend palpitant. Daniela Simulescu: Nu s-a mai întâmplat din 1941