Data publicării:

Folia de aluminiu, periculoasă dacă o folosiți la gătit. Poate duce la Alzheimer

Autor: Doinița Manic | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Folia de aluminiu, periculoasă dacă o folosiți la gătit. Poate duce la Alzheimer / Foto: Pixabay
Folia de aluminiu, periculoasă dacă o folosiți la gătit. Poate duce la Alzheimer / Foto: Pixabay

Folia de aluminiu este un adevărat pericol atunci când este folosită la gătit, susțin medicii.

Alegeri prezidentiale 2024

Mulți oameni folosesc folia de aluminiu pentru a acoperi preparatele pe care le gătesc la cuptor, mai ales carnea. Totuși, folosirea foliei de aluminiu prezintă un pericol pentru sănătate, avertizează medicii, scrie Realitatea.net.

Specialiștii au studiat efectele aluminiului asupra celulelor cerebrale și au constat că expunerea la aluminiu scade dezvoltarea celulelor. De asemenea, alte probleme au fost semnalate după expunerea corpului la aluminiu, precum dureri musculare, dureri stomacale, ulcer, pierderea apetitului, Alzheimer, gură uscată și chiar convulsii. Aluminiul poate fi eliminat din corp dacă este depistat la timp, cu un aport sporit de magneziu, dar cel mai bine ar fi să îl evitați. În cazul gătitului la cuptor, sunt recomandate vasele din sticlă sau porţelan.

Alimentele care absorb mai ușor aluminiul

Un studiu publicat în 2006 a evaluat nivelurile de aluminiu din mai multe tipuri de carne gătită în folie de aluminiu. Creșterea concentrației de aluminiu din carne a fost de: între 89 și 378% pentru carnea roșie și între 74 și 214% pentru carnea de pasăre, scrie Doc.ro.

În plus, s-a dovedit că nivelul aluminiului crește odată cu temperatura și timpul de gătire, iar PH-ul alimentelor gătite în aluminiu reprezintă tot un factor pentru transferul acestuia în mâncare. Astfel, alimentele puternic acide precum roșiile, rubarbă, varză și fructele de pădure sau căpșunele, precum și preparatele condimentate, care au fost gătite în vase sau folie de aluminiu, colectează cantități mai mari din acest metal, față de alimentele alcaline. Așadar, fiecare sursă de aluminiu precum și metalele grele prin cumulare, poate duce depășirea limitei recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Aluminiul se regăsește și în unele alimente

Corpul uman produce cantităţi mici de aluminiu, ceea ce înseamnă că expunerea minimă la acestă substanţă  nu dăunează corpului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că ingestia a 40mg  per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigură. Multe persoane sunt expuse la ingerarea a mai mult aluminiu decât doza zilnică stabilită. Aluminiul se regăseşte în porumb, brânză, sare, ierburi aromatice, condimente şi ceaiuri, scrie Csid.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel