Focar de salmonela într-o fermă de păsări din Dâmbovița
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Într-o fermă de păsări din comuna Valea Mare a fost descoperit un focar de salmonela.

La scurt timp după depistarea focarului, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița au început o anchetă epidemiologică, scrie dbonline.ro. Au fost identificate 48.000 de păsări și 400.000 de ouă. 

"Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița, s-a întrunit în ședință extraordinară astăzi, 03.06.2021, ora 12.00, la sediul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița, ca urmare a confirmării focarului de salmoneloză, la ferma de găini aparținând unei societăți comerciale cu sediul în comuna Valea Mare, județul Dâmbovița.

La acest moment, reprezentați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița realizează ancheta epidemiologică, fiind identificate în cadrul societății comerciale 48.000 de păsări și 400.000 de ouă.

Întrucât s-a stabilit că tipul de boală este din categoria celor majore, cu transmitere către om atât prin consumul de carne cât și de ouă, în cadrul ședinței de astăzi a fost propusă ca măsură de ecarisare a păsărilor incinerarea într-o unitate autorizată sanitar-veterinar, în conformitate cu Regulamentul CE 1069/2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr.1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) sau de sacrificare într-un abator autorizat sanitar-veterinar, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare", se aratăn într-un comunicat de presă, emis de Prefectura Dâmbovița.

Alt caz depistat în urmă cu o lună

Consumul produselor contaminate cu salmonela poate duce la toxiinfecții alimentare, potrivit Digi 24. Există în total 2.500 de tulpini de salmonela identificate, însă două sunt foarte periculoase pentru copii și cei vârstnici.

În urmă cu o lună, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au făcut mai multe controale și au descoperit un lot cu peste 260.000 de ouă contaminate cu salmonela. Lotul de 260.000 de ouă era contaminat cu una dintre cele două tulpini menționate mai sus, însă din fericire nu au ajuns pe rafturile magazinelor fiindcă inspectorii ANSVSA au descoperit problema într-un centru de ambalare din București.

Inspectorii anunțau atunci că vor verifica și ferma din Sudul țării de unde provin, iar dacă se va determina că salmonela provine de la păsări, acestea vor fi sacrificate, potrivit sursei citate mai sus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel