Data publicării:
• Conflict în Ucraina, foamete în Africa. Chirieac: Să ne așteptăm la un război de mare durată. Putin nu pare dornic să renunțe
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre efectele generate de războiul din Ucraina și despre perspectivele de încheiere a conflictului care durează deja de peste o sută de zile.
"Să ne așteptăm, din mare nefericire, la un război de mare durată. Vladimir Putin nu pare dornic să renunțe la nimic. Cred că lumea liberă chiar trebuie să se gândească, împreună cu Ucraina, la o modalitate de a opri vărsarea de sânge. Este tot mai clar că Rusia va ocupa Estul și Sudul Ucrainei, dar problema pentru ei este că nu vor putea să mențină aceste teritorii. Sunt teritorii luate prin crime de război, împotriva dreptului internațional.
Pe termen lung, Rusia nu are cum să câștige. Pe termen scurt și mediu, cu distrugerile și crimele îngrozitoare pe care le comite în Ucraina, Rusia va ocupa o bună parte a teritoriului acestei țări vecine, cu toate consecințele de rigoare”, a transmis analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV, în emisiunea moderată de Ioan Korpos.
Vine foametea în Africa
"Printre consecințe se numără și blocarea exportului de alimente. Astăzi, s-au reunit miniștrii de Interne ai țărilor membre UE din Europa de Sud fiindcă vine foametea în Africa, cea care primea grâul din Ucraina. E vorba de Spania, Italia, Cipru, Malta, Grecia. Ei spun că nu vor mai primi refugiați economic. La foametea care a început în Nordul Africii, oamenii aceia se urcă pe bărci și încearcă să ajungă pe continent. E foame, foame în formă pură. Nu au ce să mănânce, iar Rusia continuă să comită acest genocid care se întinde, după cum puteți observa, dincolo de Ucraina”, a conchis analistul politic.
Oficial italian: Războiul mondial al pâinii a început deja
Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat sâmbătă că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa", transmite EFE.
"Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm", a avertizat Di Maio.
EFE aminteşte că, înainte de invazia rusă, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.
Acord de pace în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile", a adăugat el. "Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse", a subliniat Di Maio, care a explicat că "ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa".
Di Maio a amintit că a avut loc o primă sesiune de dialog cu ţările mediteraneene pe tema securităţii alimentare, "toţi partenerii acţionăm concertat cu Germania, Turcia, Franţa şi multe alte ţări pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantităţile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News