FMI, apel important pentru europeni după Brexit
Europenii trebuie 'să iasă cu fruntea sus' din dezamăgirea provocată de Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE) și să profite de această ocazie pentru a aborda dosarele pe care se temeau că ar fi urmat să fie blocate de veto-ul Marii Britanii, dar mai ales să-și amelioreze procesul de comunicare, a estimat duminică directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, transmite AFP, citată de Agerpres.
'Pentru economie este fundamental ca europenii să decidă să iasă din Brexit cu fruntea sus', a spus ea în timpul unui forum economic desfășurat la Aix-en-Provence, în sudul Franței.
'Acum că englezii sunt, între ghilimele, ieșiți (...), cel puțin pot fi abordate o serie de lucruri despre care i-am auzit pe comisarii europeni spunând unul după altul că sunt greu de pus în practică din cauza britanicilor', a continuat, ironic, șefa FMI. 'Probabil că există lucruri care ar trebui făcute pentru că britanicii nu se vor mai așeza la masă', a adăugat Christine Lagarde.
Lagarde, sfat pentru UE
În opinia ei, blocul comunitar trebuie în primul rând să-și amelioreze comunicarea, 'să se ocupe de realitatea economică, dar în mod imperativ și de percepții'. 'Dacă există un decalaj masiv între percepțiile popoarelor și realitatea a ceea ce se întâmplă, atunci avem o problemă reală de comunicare', a explicat șefa FMI.
'Atunci când, de exemplu, Banca Europeană de Investiții realizează investiții substanțiale fără să spună mare lucru, fără să se știe, fără să existe o măsură de eficiență economică în Europa, este ceva dramatic, pentru că va fi acuzată de exces de reglementare, de birocrație și Bruxelles-ul va fi considerat vinovat', astfel a insistat ea pe elementul comunicării, despre care a spus mai departe că trebuie abordat 'pe o altă dimensiune'.
Ce regretă șefa FMI
Pe de altă parte, Christine Lagarde și-a exprimat regretul că eforturile depuse în timpul campaniei premergătoare referendumului din 23 iunie pentru explicarea consecințelor negative ale Brexitului 'au fost complet zadarnice', ea criticând actorii de pe piețele financiare și experții care au crezut că rezultatul referendumului britanic va fi favorabil rămânerii în UE, ceea ce în final nu s-a întâmplat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News