Florin Buicu, semnal de alarmă: CANCERUL e o URGENȚĂ medicală. Să plătim sănătatea, NU BOALA!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Medicul Florin Buicu a vorbit în exclusivitate despre cât de urgentă este lupta cu cancerul și investiția în sănătate, nu în boală. 

Conf. dr. Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a vorbit în direct la DC News și DC News TV, în cadrul dezbaterii „HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, despre urgențe în domeniul sănătății, precum cancerul. 

”Văd două componente, una de diagnostic și una de acces de tratament. În ceea ce privește partea de diagnostic cred că ar putea fi rezolvată așa cum am rezolvat în pandemie și în starea de urgență și de alertă astfel încât investigațiile imagistice să fie decontate furnizorilor la nivelul executat pentru aceste categorii de boli, indiferent că vorbim de tumori, boli rare, diabet sau afecțiuni cardiovasculare. (...) Cancerul este o urgență medicală și asta trebuie să fie prevăzut în orice fel de protocol care să poată determina plata rapidă atât a investigațiilor, cât și a tratamentului.

”Să plătim sănătatea și să nu plătim boala”

Din păcate, România decontează în ultimi 30 de ani boala și nu sănătatea. Cred că va trebui să avem o modificare de paradigmă. Din fondul asigurărilor sociale de sănătate, ar trebui să începem să decontăm serviciile prin care pacientul sau omul să fie cât mai mult timp menținut în stare de sănătate. Asta ce înseamnă? Înseamnă să nu mai decontăm neapărat proceduri medicale astfel încât să  încurajăm furnizorii de servicii medicale să facă tratamente, ci să găsim mecanismul să finanțăm toate procedurile prin care sănătatea să fie cea care să fie păstrată. Indiferent că vorbim de forme diferite de monitorizare a unor diferiți indicatori ai sănătății, vorbesc de indicatori ai pacientului, astfel încât la mici modificări acesta să poată intra într-o evaluare și într-o formă de prevenție, cred că ar fi soluția cea mai bună. Nu este un lucru ușor. Este un mecanism ce va fi implementat într-o perioadă mai lungă de timp, dar cred că este momentul pentru o discuție transpartinică și să impunem acest nou mecanism și acest nou model de decontare, să plătim sănătatea și să nu plătim boala”, a declarat conf. dr. Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel