Flora intestinală ar putea fi îmbunătățită de grădini asemenea pajiștilor din care poți mânca dacă vrei
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
O „pajiște comestibilă” care are rolul de a îmbunătăți sănătatea intestinală este propusă de doi britanici la o expoziție de flori.

O „pajiște comestibilă” care are rolul de a îmbunătăți sănătatea intestinală va fi prezentată la expoziția de flori de la Chelsea din acest an, potrivit The Guardian.

Cei doi grădinari care au conceput „grădina microbiomului” spun că va fi plină de flori care pot favoriza sănătatea intestinală prin consumul lor sau prin simpla prezență lângă ele. Microbiomul uman – trilioanele de microorganisme care trăiesc pe și în oameni, în principal în intestin – este influențat de bacteriile și alte microorganisme cu care oamenii intră în contact în viața de zi cu zi.

Peste tot este plin de microorganisme

„Peste tot în exterior, fiecare suprafață a unui copac, a unei plante, a frunzelor, toate acestea conțin microorganisme. Unele sunt bune, altele sunt dăunătoare. Dacă ai un peisaj divers, atunci intri în contact cu microorganisme diverse”, a spus Chris Hull, care a co-proiectat grădina, care va fi dezvăluită în mai.

La fel cum consumul de iaurt poate crește flora intestinală sănătoasă, la fel se poate întâmpla și prin interacțiunea cu plantele. Cercetările în acest domeniu sunt încă la început, dar studii revizuite de experți au constatat că grădinarii au intestine mai sănătoase decât cei care nu se ocupă de grădinărit.

Intestinul menține corpul în echilibru, eliminând bacteriile rele care pot face oamenii bolnavi și păstrând bacteriile bune care ajută la descompunerea alimentelor și la funcționarea organelor. Importanța intestinului pentru sănătatea generală este un subiect de cercetare tot mai intensă în comunitatea medicală, fiind identificate legături cu alte organe, inclusiv creierul.

Frecventele probleme digestive pot fi rezolate de această soluție

„Problemele digestive sunt atât de frecvente în zilele noastre... dar prin lucrul cu microbiomul și sănătatea noastră putem rezolva multe dintre aceste probleme. Problemele de sănătate sunt adesea legate de dezechilibrul microbiomului nostru”, a spus Hull.

Cheia grădinii microbiomului este diversitatea: cu cât mai multe tipuri diferite de plante, cu atât mai multe tipuri diferite de microorganisme. Proiectanții au încercat, de asemenea, să demonstreze cum să mențină solul sănătos, deoarece solul sănătos conține mai multe microorganisme utile, care sunt apoi transferate plantelor pe care le cultivăm și alimentelor pe care le mâncăm.

„Una dintre plantele noastre cheie este lupinul și acesta este o leguminoasă, deci este foarte bună pentru fixarea azotului în sol”, a spus Hull. „În grădinile obișnuite care ar putea fi considerate o «grădină frumoasă», diversitatea este departe de ceea ce ai avea într-o pajiște. Plantarea în grădina noastră ar fi mult, mult mai diversă decât într-o grădină convențională și sperăm că vizitatorii se pot inspira din ea.”

Copiii, printre cei mai mari beneficiari

Jocul în aer liber într-un mediu natural divers și plin de plante este esențial pentru sănătatea copiilor, a spus Sid Hill, care a proiectat grădina împreună cu Hull.

„Există un studiu finlandez în care au evaluat microbiomul pielii copiilor înainte de a inocula o groapă de nisip din locul de joacă cu soluri forestiere. L-au evaluat din nou după ce copiii s-au jucat în groapa de nisip și au constatat că patogenii dăunători de pe pielea lor au scăzut, iar microorganismele benefice au crescut”, a spus el.

Multe dintre plantele cultivate în grădină sunt comestibile și consumul de alimente sălbatice a fost, de asemenea, asociat cu un intestin mai sănătos. „Pajiștea comestibilă” combină o selecție de plante, printre care Persicaria bistorta, Camassia și Lupin luteus, care creează o bogată tapițerie de galben, albastru și roz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel