Flacăra olimpică, aprinsă în Olympia. Torța va fi plimbată prin Grecia, timp de 11 zile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: captură video Twitter @The Olympic Games
FOTO: captură video Twitter @The Olympic Games
Flacăra olimpică a fost aprinsă astăzi, în vechiul sit Olympia, iar torța va fi plimbată timp de 11 zile prin Grecia, după care va porni spre Paris, gazda Jocurilor Olimpice de vară.

Flacăra olimpică a fost aprinsă marți, în vechiul sit Olympia (Grecia), cu 101 zile înaintea deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de la Paris, jocuri care marchează centenarul Olimpiadei Paris 1924.

Flacăra a fost aprinsă de marea preoteasă care, în fața ruinelor templului Hera, i-a cerut ajutorul lui Apollo, zeul Soarelui, pentru a-și aprinde torța cu ajutorul razelor soarelui prinse într-o oglindă parabolică.

Marea preoteasă, însoțită de preotese și de Kouroi, reprezentați de un grup de tineri dansatori greci, au interpretat o coregrafie inspirată din antichitate.

Apoi, flacăra olimpică a fost așezată într-o urnă și adusă pe stadionul antic de Hestiada (preoteasa păstrătoare a focului), unde a fost înmânată de către marea preoteasă primului purtător al torței, împreună cu o ramură de măslin - un simbol universal al păcii, notează site-ul oficial.

Astfel începe drumul ștafetei torței olimpice, care va parcurge traseul drumul de la Olympia antică până la Paris, orașul gazdă a celei de-a 33 ediție a Jocurilor Olimpice moderne.

Flacăra olimpică va fi purtată de o ștafetă de purtători ai torței într-o călătorie de 11 zile de peste 5.000 km prin Grecia, până când va fi predată organizatorilor Jocurilor de la Paris, la Atena, pe 26 aprilie.

Torța va pleca apoi din portul Pireu din Atena pe velierul francez cu trei catarge Belem, care a fost construit în 1896 - primul an al Jocurilor moderne de la Atena, scrie Sky News.

Citește și: ”Fără armistițiu olimpic”, avertismentul sindicaliștilor din Franța. JO de la Paris, ”prinse” în cele 5 luni de grevă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel