Data publicării:

Firmele de recuperare creanţe, cămătarii legiferaţi de stat. Cum poţi plăti doi ani şi să ai aceeaşi datorie

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
credit-rate
credit-rate

Perioada creditelor luate cu buletinul îşi face simţită prezenţa şi în ziua de azi. Mii de români trăiesc acum drama vieţii lor, iar speranţa „stingerii” creditului dispare odată cu apariţia recuperatorilor.

autor: Alex Antonache

Acesta este şi cazul doamnei X. Totul a început în anul 2008 printr-un telefon primit din partea unei astfel de firme. Cum povestea luării unui credit cu rate mici, dobânzi rezonabile şi mai ales nevoia unui sprijin financiar pentru aceea perioadă, aşa zisa afacere s-a încheiat. Consultantul vorbea ca unui prieten, ne povesteşte doamana X, el prezentând numai avantaje, promoţii de moment, chiar şi bonusuri, mizând pe şansa ca interlocutorul său să fie chiar în acel moment într-o situaţie financiară nu tocmai bună. Astfel în numai 2 săptămâni, doamna X, îşi ridica de la banca BCR un credit pe 10 ani în valoare de 18000 de euro. Deşi valoarea creditului era mare această sumă a fost luată printr-un aşa zis credit de nevoi personale, procedură ce implică lipsa unei garanţii imobiliare după cum ne-a precizat doamna X.

Timp de 2 ani ratele lunare au fost plătite fără întârzieri, însă ca şi în cazul multor românii anul 2010 a adus cu el reduceri salariale atât în mediu bugetar cât şi în cel privat. Acesta a fost şi cazul doamnei X, care în urma unei astfel de reduceri nu a mai reuşit să plătească 2 luni succesive ratele aferente creditului. A 3 lună, însă, plată s-a făcut. Totul părea normal, nimeni neprezicând întâmplările ce urmau să apară. Luna martie a anului 2010 a adus înlocuirea creditorului şi de aici totul schimbat. Printr-o scrisoare dna. X a fost informată că din cauza neplăţii la timp a ratelor lunare compania Kruk International a preluat din partea BCR „contractul de credit, împreună cu drepturile prezente şi viitoare, dobânzile şi beneficile rezultate din contractul semnat.” Mai mult suma restantă precizată în scrisoare era de 72.546 RON, aproximativ 17500 euro astfel încât banii pe cei doi ani de plată lunar erau că şi dispăruţi.

Kruk international este una dintre cele mai cunoscute firme de recuperări creanţe, apărută în România în 2008, firmă ce îşi are sediul central în Polonia. Kruk nu se diferenţiază printre acest tip de firme, ei folosind aceleaşi instrumente şi scrisori tipizate, arme ce au ca rol intimidarea cetăţenilor cu credite restante.

Încă de la sosirea primei scrisori dna. X a încercat să primească lămuriri din partea BCR, însă aceştia s-au comportat ca şi cum niciodată dna. X le fusese clientă, ei arătând cu degetul spre Kruk international pentru aflarea răspunsurilor. Rând pe rând, tot mai multe scrisori au apărut la adresa doamnei X. Textele folosite erau încărcate de trimiteri la legi şi la somaţii de plată urgente într-un cont deschis la Banca Transilvania. Au urmat apoi telefoane din partea reprezentanţilor companiei Kruk, convorbiri interminabile în care dna. X era „sfătuitî” să-şi vândă bunurile de valoare sau chiar să-şi facă un alt credit pentru a putea plăti. Aceştia nu au acceptat nici o întâlnire, chiar pe site-ul companiei găsindu-se un paragraf în care aceştia „recomandau” lipsa acestora întrevederi: „Prin evitarea contactului cu noi vă veţi priva de şansa de a găsi o soluţie potrivită şi vă veţi expune mai multor firme de colectare a creanţelor, având ca rezultat litigiul”.

Contracte stufoase, nestudiante suficient de clienţii semnatari

Aşa cum menţionam şi mai sus, aceste firme de recuperări creanţe, funcţionează după cum am primit răspuns de la OPC într-un temei legal, tot cei de la protecţia cetăţenilor declarând că doar metodele de convingere folosite pot fi “considerate oarecum neortodoxe”.

Contractele de credit încheiate de bănci pot conţine astfel de clauze care să permită transferul unilateral al creditului unui client către o societate de recuperare a creanţelor. Dar aceste contracte sunt stufoase, iar mulţi dintre cei care le-au semnat nu şi-au rezervat timp suficient pentru a studia fiecare clauză în parte.

Forumurile, pline de astfel de cazuri

Prin astfel de situaţii trec mii de românii, fapt demonstrat de explozia forum-urilor găzduite pe internt. Acest mediu de întâlnire a devenit se pare singurul loc din care aceştia speră să obţină răspunsuri şi soluţii. Toţi îşi încep postările prin a preciza ca nimeni, nici avocaţii nici instituţiile statului nu le-au oferit sprijin iar situaţia în care se află îi lasă neajutoraţi în faţa unor “prădători” lipsiţi de înţelegere. Iată câteva fragmente din discutile aflate pe aceste forumuri.

“Le-am explicat că nu am toată suma şi că încerc să plătesc în rate şi de atunci mă terorizează cu telefoane şi scrisori în care zic de dosar în justiţie , de detectivi particulari care îmi vor analiza situaţia etc etc şi colac peste pupăza că acum suma a ajuns la 25100 RON ,sumă care trebuia achitată pînă pe 15 10 2008.”

“Eu şi familia mea vrem să plătim însă nu avem tot odată, doar în rate, şi aşa rămânem la limita subzistenţei! Vă rugăm lămuriţi-mă ce se întâmplă că simt că le iau gâtul la nenorociţii care m-au adus aici şi singurul lucru care mă împiedică s-o fac sunt cei 2 copii care-i avem !”

“În oct.2010 am aflat că creditul meu ipotecar a fost cesionat unei firme de recuperări creanţe. Eu nu am primit absolut nici o informare despre asta. Înţeleg că nu s-a respectat nici contractul meu de credit şi nici o dispoziţie a codului civil în care scria că trebuia notificarea mea la cesiune. Sunt foarte confuz dar şi speriat, recuperatorii sunt ca nişte cămătari la telefon şi în scrisori abundă de prezentări de legi.”

Răspunsurile, deloc încurajatoare

Afirmaţii la fel de grave se regăsesc şi în răspunsurile pe care aceşti cetăţenii le primesc pe forum-uri fie din partea unor avocaţi fie din partea altor cetăţeni trecuţi prin această dramă.

“Daa…firmele de recuperare… prietenele mele...ca să zic aşa... Cu astfel de nesimţiţi trebuie să ai timp şi avocaţi buni. Citeşte contractul, cere de la bancă în scris suma la data cesiunii de creanţă, defalcată. O să fii surprins să vezi penalităţi la penalităţi şi dobânzi la dobânzi şi penalităţi la dobânzi”

“Cui ai dat acei 920 Ron ? Sper că băncii de la care ai luat banii, altfel dacă ai dat banii acelei firme de recuperare, ai recunoscut de bună voie şi nesilit că sunt împuterniciţi asupra recuperării datoriei bancare.”

“Ai doua variante: - A: vinzi casă, maşină şi ce mai ai pe aici, îţi cumperi bilet de avion (pentru tine şi familie, asta dacă ţii la ei) şi pleci; - B: vinzi casa, îţi plăteşti datoria de 25.100 de lei pe care o ai şi îţi închiriezi un apartament modest (oricum doreai să plăteşti datoria în rate, aşa vei plăti un fel de "rate" sub forma chiriei către proprietarul apartamentului pe care urmează să-l închiriezi).”

Ultimele calcule arată că restanţele românilor şi firmelor la bănci au urcat în aprilie cu 681 de milioane de lei, până la peste 11 miliarde de lei. Pe de altă parte, întârzierile la plată au ajuns să reprezinte 5,5% din totalul creditelor faţă de o rată a restanţelor de 3,5% în aprilie 2010, conform datelor BNR. Din aceste cifre ne dăm seama că invazia firmelor de recuperare creanţe va creşte iar coşmarul românilor ce vor fi “abordati” de aceştia nu va înceta. Soluţii nu se întrevăd iar ca şi în cazul doamnei X alţii mii de români se vor afla cât de curând.

Aşa că, oricum am privi problema, firmele de recuperări creanţe au de câştigat deoarece în cazul unei persoane fizice acestea, dacă cetăţeanul este notificat şi refuză plata, recuperatorii îi pot pune sub sechestru apartamentul, casa, maşina ori terenul deţinut. Iar dacă respectivul nu deţine nimic atunci cu executorul judecătoresc i se poate pune poprire de până la 30% din venitul net lunar. Acest fapt este alimentat foarte mult în această perioadă şi de mass-media, prin articole plătite chiar de firmele de recuperare, în care sunt prezentate diferite cazuri de persoane care şi-au pierdut casele pentru o datorie la telefon de câteva sute de lei sau un împrumut de câteva milioane. În acest fel se încearcă să se inducă în subconştientul fiecăruia faptul că dacă ai datorii şi nu le plăteşti asta ţi se va întâmpla şi ţie, vei ajunge în stradă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel