Firea-Grindeanu. Solicitarea respinsă de Guvern care a înfuriat Primarul General
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gabriela Firea are cel puțin un motiv pentru a reproșa guvernului Grindeanu o relație ”mai proastă decât cu tehnocrații”. 

Declarația primarului general vine în contextul războiului Dragnea-Grindeanu și a scenariilor pentru schimbarea premierului, anunțate de DCNews încă din luna mai. Ce solicitare a respins, recent, un ministru al lui Grindeanu, aruncând gaz pe foc?

Guvernul Grindeanu, mai precis Ministerul Sănătății, a dat aviz negativ pentru un proiect pe care atât Gabi Firea, cât și PSD, îl promit încă din decembrie 2016.

Este vorba despre spitalul regional/ campusul universitar care ar putea fi construit în capitală, cel mai probabil, în zona Bucureștii Noi. Spitalul urma să se numească ”Republican Carol Davila” și să aibă între 2000-2.500 de paturi. În jurul acestuia PSD vrea să ridice unități de cercetare, o zonă rezidențială pentru personalul medical, spații de curs pentru Universitatea de Medicină, o zonă de recuperare și sport de agrement, heliport, creșă-grădiniță-școală pentru copiii personalului, hotel pentru însoțitorii pacienților.

Proiectul are un cost de 1,1 miliarde euro, care ar trebui asigurați din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Campusul ar cost 300 milioane euro, care urmează a fi achitate de Guvern și Primărie.

Temerile Ministerului Sănătății

Până la constituirea Fondului Suveran, primăria dorea să înceapă studiile de fezabilitate, așa că a cerut un acord de principiu de la Florin Bodog. Ministerul Sănătății a respins acest proiect, pentru că ar pune în discuție finanțările europene pentru Sănătate. Fondurile europene pentru cofinanțarea a trei spitalele regionale, unor unități de urgențe, ambulatoriilor etc. s-ar putea cifra la 400 de milioane de euro, nerambursabili. Însă, Comisia Europeană ține în șah România, amânând recunoașterea îndeplinirii condiționalităților ex-ante de către țara noastră. 

Printre sarcinile pe care România și le-a luat, în 2013-2014, s-a numărat și renunțarea la 10% din paturile de spital din țară. Cu alte cuvinte, pentru a lua bani de modernizare, România trebuie să reducă numărul de paturi, prin desființarea unor secții neperformante sau chiar a unor spitale întregi. Avizarea unui proiect prin care se adaugă 2500 de paturi, în loc să se scadă, ar fi fost un pretext pentru Comisie să respingă finanțările pe Sănătate, iar eșecul ar fi fost atribuit ministrului Bodog. Închiderea a zece spitale mici, ar fi creat un scandal similar celui care a măcinat guvernul Boc, se teme ministrul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel