Finlanda și Suedia, în NATO. Turcia a BLOCAT negocierile - surse
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 18 mai 2022, 16:53
WhatsApp
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO a Finlandei și Suediei, potrivit unor surse.

Turcia ar fi blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei. Informația a fost confirmată miercuri pentru dpa de către surse din Alianţa nord-atlantică, transmite Agerpres. Astfel, Consiliul Nord-Atlantic, care guvernează Alianţa, nu a putut lua decizia de a începe procesul de aderare, aşa cum era planificat.

Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial cererile de aderare într-o ceremonie online desfăşurată mai devreme miercuri.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat la rândul său mai devreme miercuri că ţara sa nu poate accepta o extindere ce ar compromite securitatea Alianţei. El a amintit că Ankara consideră că Suedia şi Finlanda susţin terorismul, reproşându-le celor două ţări nordice că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat ca organizaţie teroristă de Ankara, precum şi de SUA şi UE.

VEZI ȘI: Erdogan reiterează că se va opune intrării Suediei și Finalndei în NATO: „Să nu se deranjeze să apară”

Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO. Stoltenberg: Acesta este un moment istoric

Reamintim că după ce Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO, Stoltenberg a spus că acesta este un moment istoric

"Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noastră", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. "Sperăm să finalizăm rapid" procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.

"Salut călduros cererile Finlandei şi Suediei de aderare la NATO. Sunteţi partenerii noştri cei mai apropiaţi şi aderarea voastră la NATO va consolida securitatea noastră comună", a spus Stoltenberg, primind cererile de aderare, aflate fiecare într-un dosar alb cu drapelul ţării. NATO consideră că aderarea Finlandei şi Suediei va întări foarte mult regiunea de la Marea Baltică. Citește mai mult AICI.

VEZI ȘI: Cum s-ar putea RĂZBUNA Vladimir Putin dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO. Trei reacții posibile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?